ANKARA - AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, "Gelişmekte olan ülkelerdeki durağanlık devam edecek gibi görünüyor. Türkiye ise güvenli liman olma özelliğini sürdürecek" dedi.

ABD'nin finans devi Lehman Brothers'ın 15 Eylül 2008'de iflasını açıklamasıyla başlayan küresel krizin üzerinden geçen 5 yılı ve krizin bundan sonraki yansımalarını AA muhabirine değerlendiren Gedikli, krizin, ilk başlarda sadece finansal kuruluşları etkilemiş gibi görülse de daha sonra ülkelerin sorunu haline geldiğini söyledi. 

Özellikle gelişmiş ülkelerin bu krizden büyük darbe aldığını ve sorunun halen bu ülkeler eksenli devam ettiğini belirten Gedikli, zaman içerisinde dünya ekonomisinin, gelişen piyasalara daha fazla bağımlı hale geldiğini ifade etti.

Belirsizlikler en geç 2014'ün başında büyük oranda bitecek

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarına ilişkin yaptığı son açıklamalarının ardından, piyasalarda oluşan belirsizliğe de değinen Gedikli, Fed'in açıklamalarının birçok kesim tarafından yanlış okunduğunu söyledi. Bülent Gedikli, şöyle devam etti: 

"Fed, 'tahvil alımını durduracağım' demedi. Bunu gözden geçireceğini söyledi. Faizle ilgili kararını da 2015'e bıraktı. Öte yandan, Fed'in aldığı kağıtların yarısı mortgage kağıdı. Onda zaten bir değişiklik olmayacağını söyledi. Yani değişiklik, kalan yarısında olacak. O noktada da bakalım ne karar verecekler, göreceğiz. Tabii burada Fed'in bir karar alırken, tüm dünyayı düşünerek, bunu yapması lazım. Çünkü her şey birbiriyle bağlantılı. Şimdi Fed kaynaklı belirsizlikler konuşuluyor ancak bu belirsizlikler, en geç 2014'ün başında büyük oranda bitecek. Çünkü orada yeni başkan da likidite politikası da bu tarihe kadar belli olacak. Ancak şunu da vurgulamak gerekir. Gerek Fed'in gerekse Avrupa Merkez Bankası'nın veya diğer ülkelerin kararları ne olursa olsun, Türkiye sağlam ekonomik yapısıyla her şeye hazırlıklı. Ortaya çıkacak tüm senaryolara karşı Türkiye'nin atacağı adımlar belli, planı hazır."

Türkiye maraton koşmaya devam ediyor

Yaşanan sürecin Türkiye'ye etkilerine de değinen Gedikli, Türkiye'nin krizi fırsata çevirdiğini ve dünya ekonomisi adeta suni teneffüsteyken, Türkiye'nin maraton koşmaya devam ettiğini ifade etti. 

Bülent Gedikli, geçen 5 yıl içinde sermaye akışından en fazla yararlanan ülkenin de Türkiye olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

"Bu durum, bize önemli bir imkan sağladı ve biz bunu iyi kullandık. Gelen bu sermaye hem yatırıma hem de talebe dönüştü ve bu da büyümeyi getirdi. Türkiye hala da büyüyor. Bugün, 'yıl sonunda yüzde 4'ü yakalar mıyız?' diye konuşmamız bile bence çok önemli. Çünkü Avrupa, 'binde 3 büyüyebilir miyiz?' diyor. Dolayısıyla, verileri değerlendirirken, dünyaya da bakmak gerekir. Bu dönemde Türkiye'de bankacılık sistemi ne kadar sağlam olduğunu bir kez daha gösterdi, reel faizler sıfıra yakın gerçekleşti, bütçe açığında elimiz çok güçlü. Bir de ekonomimiz artık daha dışa açık. Bu sayede herkes, dışarıdaki riskleri önceden görebilip, önlemini alabiliyor. Bunları ve dahalarını üst üste koyduğumuzda, Türkiye'nin ne kadar sağlam makroekonomik temeller üzerinde olduğunu görüyoruz."

Türkiye güvenli liman olmaya devam edecek

Gedikli, sonuç olarak, yaşanan küresel gelişmeler değerlendirildiğinde, gelişmekte olan ülkelerdeki durağanlığın devam edeceğini, Türkiye'nin ise "güvenli liman" olma özelliğini sürdüreceğini dile getirdi.