ANKARA - Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,4 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de nisanda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre değişime bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 9,3, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 4,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 5,8 artış görüldü.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2 ile sermaye malı imalatında görüldü.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde de nisan ayında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 25,4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 14,5 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ile yüzde 5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

İmalat sanayiinde nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş ise yüzde 6 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü yüzde 5,5 ile diğer imalatlar ve yüzde 4,7 ile elektrikli teçhizat imalatı izledi.