ANKARA - Türkiye ile İran, ikinci kez Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde (ICC) doğalgaz için karşı karşıya geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyaretinde de gündeme gelen ancak çözüme kavuşturulamayan doğalgaz fiyatlarıyla ilgili konu, 17 Şubat'ta başlayacak tahkim sürecinde ele alınacak.

Türkiye'nin anlaşmalardan kaynaklanan fiyat indirim talebini karşılamayan İran, tahkimi kaybederse yüzde 30'a varan oranda indirim yapmak zorunda kalacak. Ayrıca "bugüne kadar ödenen yüksek bedelinin geri iade edilme şartı" sebebiyle 2 milyar dolar düzeyinde tazminat da söz konusu olacak.

İran ile daha önce de fiyat anlaşmazlığı nedeniyle tahkimde karşı karşıya gelen Türkiye, davayı 2008’de kazanmıştı. Türkiye, yüzde 16'lık fiyat indirimi ve 900 milyon dolar tazminat almıştı. Türkiye, İran'dan yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz alımı yapıyor. İran, Türkmenistan'dan ithal ettiği doğalgazı Türkiye'ye satıyor.

Bu arada, Türkiye'nin bir diğer doğalgaz tedarikçisi Rusya ile fiyat indirimi görüşmeleri devam ediyor. Rusya, ilk olarak kendisinden doğalgaz ithal eden özel sektör firmalarına yüzde 10 indirim sağladı.