ANKARA 

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AA muhabirine "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağı"na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mevcut kanunda "geri çağırma" işlemi düzenlenmediği için Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) riskli ürünlerin bildirim sistemi RAPEX'e üye olamadığını belirten Elitaş, "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağının yürürlüğe girmesiyle, nihai kullanıcının elindeki güvenli olmayan ürünlerin imalatçı veya ithalatçı tarafından geri çağrılmasına imkan sağlanacak. İktisadi işletmecinin sorumluluktan kurtulacağı haller düzenlenerek iyi niyetli hareket eden iktisadi işletmecilerin teşvik edilmesi amacıyla yetkili kuruluşların müdahalesi olmadan gerekli adımları atan iktisadi işletmecilere cezai müeyyide uygulanmaması prensibi getirilecektir." dedi.

Bakan Elitaş, şöyle devam etti:

"e-Ticaret platformları gibi elektronik yollarla piyasaya arz edilen ürünlerin takibine ilişkin yükümlülükler getirilecek. Güvenli olmayan bir ürünün sebep olduğu yaralanma ve ölümlerle başka ürünlere verdiği zararlardan dolayı imalatçı veya ithalatçı, zarar görene tazminat ödemekle yükümlü tutulacak. Türk malı imajının dış pazarlarda korunması amacıyla yanıltıcı etiketleme, tağşiş, yanlış içerik beyan etme veya son kullanım tarihinin değiştirilmesi gibi uygunsuzluk hallerinde ihraç edilen veya edilmesi hedeflenen ürünlere ilişkin olarak da yaptırım uygulanabilecek."