ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "Sahraaltı Afrika ülkelerinde enerjiye erişim" konusunun G20 Zirvesi kapsamında enerji alanında ana tema seçildiğini belirterek, "Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda, Sahraaltı Afrika'ya şimdilik güneş enerjisiyle çalışan 100 modül kuracağız. Şu an Nijer'e iki tane modül gönderdik. G20'den önce de 10-15 tane daha modülü bu bölgeye kurmak istiyoruz" dedi.

AA muhabirinin G20 Zirvesi'ne ilişkin sorularını yanıtlayan Alaboyun, bu yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen G20 Zirvesi'nin 19 yıldır faaliyette olduğunu ve dünya ekonomisinin yüzde 85'inin G20 ülkelerinin elinde bulunduğunu ifade etti.  

Alaboyun, G20 Zirvesi kapsamında ilk defa enerji bakanları toplantısının bu yıl yapıldığına ve toplantıya katılımın çok yüksek olduğuna hatırlattı. Ekim'de İstanbul'da düzenlenen enerji bakanları toplantısında zirvenin enerji alanındaki temasının belirlediğini dile getiren Alaboyun, şöyle devam etti:

"Temamızı, Sahraaltı Afrika ülkelerinde enerjiye erişimin sağlanması olarak belirledik. Orada 1,3 milyar insan yaşıyor. Bunun 900 milyonu elektriği görmemiş, kullanamıyor. Ben şahsım adına her insanın suya ve enerjiye erişim hakkı olduğuna inanıyorum. Burada dünya entegrasyona gidiyorsa, globalleşmeye gidiyorsa bizim 500-600 kilometre altımızda Afrika'da insanlar suya ve enerjiye erişemiyorsa oturup düşünmemiz lazım."