Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin farklı özelliklerini ortaya çıkaran destinasyonlarını bir ölçüde dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını ancak bunların yetersiz olduğunu belirterek, Türkiye'nin kitlesel büyük turizm merkezlerinden butik işletmeciliğe dönmesi gerektiğini söyledi.
 

Bakan Günay, Hilton Otel'de düzenlenen Sürdürülebilir Turizm Konferansı'nın açılışına katıldı. Konferansa Günay'ın yanı sıra BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada, turizm alanında Türkiye'nin dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldiğini belirterek, bu başarıyı sürekli kılmak gibi bir hedeflerinin olduğunu kaydetti. Sürdürülebilir turizm için doğayı ve tarihi özenle korumak gerektiğine dikkati çeken Günay, "O yüzden biz birkaç yıldan bu yana yeşil yıldız uygulaması yapıyoruz. Şu anda çok sayıda otelimiz yeşil yıldız belgesi almanın şartlarını oluşturmaya başladı. Biz de bu yıldan itibaren eskiden yaygın bir şekilde bütün konaklama tesislerine vermeye çalıştığımız enerji desteğimizi, şimdi yeşil yıldız belgesi almış olan, yani çevreyi korumak konusunda daha özenli davranan konaklama tesislerine bu yardımı vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.


Denizi de korumaya çalıştıklarını anlatan Günay, ülkenin 2011 yılında 325 civarında mavi bayrağı olduğunu ve Avrupa'da ilk 3'e girerek bunu özenle korumaya çalıştıklarını ifade etti. Günay, "Bu işin bir tarafı. Yeşili, maviyi, doğayı ve tarihi korumak, sürdürülebilir bir turizm yapmak için işin bir tarafı" dedi.
 

Toplumla turizm arasındaki bağı iyi kurmak gerektiğini vurgulayan Günay, kitlesel konaklama tesislerinin yapılmasının toplumla turizm arasında ister istemez bir yabancılaşma, kopukluk yarattığını kaydetti. Günay, Anadolu'nun çok farklı bölgelerindeki, dünyanın başka coğrafyalarından gelenler için ilginç olan yönleri ön plana çıkaracak olan yeni bir turizm türünü artık Türkiye'nin düşünmesi gerektiğini vurguladı. "İtiraf ediyorum ki biz bu alanda henüz çok yoğun ve derin çalışmalar yapmıyoruz" diyen Günay, Doğu Anadolu'da Kars ve Çoruh bölgesinde bir çalışma yapıldığını söyledi. Farklı küçük ölçekli ama Türkiye'nin farklı özelliklerini ortaya çıkaran destinasyonlarını bir ölçüde dünyaya tanıtmaya çalıştıklarına dikkati çeken Bakan Günay, bunların yetersiz olduğunu ve Türkiye'nin kitlesel büyük turizm merkezlerinden butik işletmeciliğe dönmesi gerektiğini anlattı.


BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam ise, Türkiye'de sonsuz bir çeşitlilik bulunduğunu belirterek, dünyada sadece birkaç yerin Anadolu kadar zengin olduğunu söyledi.