Sivas'ta faaliyet gösteren bir firmanın ürettiği, şoklama ve vakumlama teknolojisiyle cenazeyi uzun süre saklayabilen, elektriğin olmadığı yerlerde jeneratör ve tüplü şofbenle çalışabilen paslanmaz mobil morg üniteleri yoğun talep görüyor.

Sanayi sitesindeki fabrikada paslanmaz hastane ekipmanları üreten bir firma, yaklaşık 6 yıldır tabut, otopsi masaları, tam teşekküllü mobil cenaze yıkama araçları gibi bir çok malzeme de imal ediyor.

Ürünleri hem iç pazarda hem de dış pazarda satan firmanın yaklaşık 6 yıldır ürettiği morglu cenaze yıkama aracı ise oldukça ilgi görüyor. Bir römorka yerleştirilen lavabo, duş sistemi, dolapları ve morgdan oluşan mobil morg ünitesi, cenaze sahiplerinin işini fazlasıyla kolaylaştırıyor.

Bir arabanın arkasına bağlanarak istenilen yere götürülebilen mobil morg sayesinde cenazeler her yerde yıkanabiliyor. Paslanmaz çelikten yapılan morgda, soğutma sistemi sayesinde cenazeler uzun süre saklanabiliyor.

Türkiye'nin dört bir tarafına gönderilen ve fiyatları 18-30 bin lira arasında değişen mobil morglar, özellikle kaymakamlıklar ve ilçe belediyelerinden ilgi görüyor.

Talepleri karşılamak için şimdilik sadece iç pazara satış yapan firma, morgları ihraç etmeyi de hedefliyor.

Firmanın genel müdürü Volkan Yılmaz, yaptığı açıklamada, üretimden önce detaylı bir araştırma yaptıklarını ve Türkiye'de morglu ve mobil cenaze yıkama aracı konusundaki açığı gördüklerini söyledi.

Tüplü şofbenle de çalışıyor

Bunun üzerine çalışma yaptıklarını ve 2011 yılında mobil morg üretmeye başladıklarını aktaran Yılmaz, "Mobil morgun en büyük özelliği paslanmaz olması. İçerisindeki şoklama ve vakumlama teknolojisiyle de cenazeyi uzun süre saklayabiliyor. Elektriğin olmadığı yerlerde jeneratör, jeneratörün olmadığı yerlerde de tüplü şofben devreye giriyor. Bu anlamda hiçbir sıkıntı yaşanmıyor." diye konuştu.

Yılmaz, mobil morgun fiyatının, ürünün modeline ve içinin doluluk oranına göre değiştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bazıları tüplü şofben, kimisi termosifon kimisi de klimalı tercih ediyor. Manevrası kolay olsun diye genelde iki teker üzerine üretiyoruz ama sipariş üzerine 4 tekerli yaptığımız da oluyor. İçerisinde cenaze yıkama ve kefenleme de gerekli olacak tüm malzemeleri bulunan bir ürün. Bunlar da fiyatı etkiliyor. Türkiye'deki 81 ile mobil morg satışı gerçekleştiriyoruz. Özellikle belediyeler, kaymakamlıklar, köyler tarafından tercih ediliyor. Bölge olarak da daha çok Karadeniz Bölgesi'ne satış yapıyoruz. Kocaeli ve Bolu'ya da çok gönderiyoruz. Fiyatı da 18 bin ila 30 bin lira arasında. Aracın önünde çekme halatı olduğu içinde herhangi bir araçla taşınabilir. Hafif bir araçtır. "

"Ürüne talep çok fazla"

Ürünün standart bir üretime sahip olduğunu ancak özel siparişlerde ufak değişiklikler yaptıklarını da anlatan Yılmaz, "Ürüne talep çok fazla olduğun için önümüzdeki 3-4 ay sürekli dolu oluyor. Siparişleri de buna göre kabul ediyoruz. Bu şekilde bir yoğunluğumuz var." dedi.

Firmada ustabaşı olarak görev yapan Mesut Balta ise ayda 10 römork imal ettiklerini dile getirdi.

Balta, mobil morg ünitesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Aracın içerisinde yıkama kefenleme bölümleri var. Aracımızda 90 litrelik temiz, 90 litrelik pis su deposu bulunuyor. Jeneratör, termosifon ve soğutma sistemi de bulunuyor. Soğutma sistemi olduğu için cenaze uzun süre içerisinde bekletilebiliyor. Soğutma sistemi çalıştığı sürece cenaze içerisinde bir ay bile kalabilir. Isı 0 ile eksi 15 derece arasında istenilen seviyeye ayarlanabiliyor. Taşınabilir olması, cenazenin mezarlığa yakın bir alanda yıkanıp hemen defnedilebilir olmasını da kolaylaştırıyor."