ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarı'na ilişkin, "Meclis kapanmadan çıkartmayı hedefliyorduk ama bazı noktalar üzerinde çalışmalarımız uzadı. Meclis açılır açılmaz ilk çıkacak kanundan birisi olacağını öngörüyoruz" dedi.

Bakan Yazıcı, tüketicilerin dört gözle beklediği Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarı'sına yönelik AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yoğun çalışma tempoları içinde gündemlerinin ilk sıralarında söz konusu kanun tasarısının olduğunu belirten Yazıcı, "Bunu komisyondan geçirdik. Aslında Meclis kapanmadan çıkartmayı hedefliyorduk ama bazı noktalar üzerinde çalışmalarımız uzadı. Meclis açılır açılmaz ilk çıkacak kanundan birisi olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edilen söz konusu kanun tasarısına göre, ticari reklamların Reklam Kurulu'nca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olmaları esas alınacak. Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamayacak.

Ayrıca, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabi olacak. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren 5 yıl olarak uygulanması da tüketicilere sağlanan haklar arasında yer alıyor.