ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'ndan derlenenbilgilere göre, sözleşmedeki şartlar sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemeyecek ve temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmayacak.

Vatandaşlara sipariş edilmeyen malların gönderilmesi yada hizmetlerin sunulması durumunda da, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemeyecek. Bu hallerde, tüketicinin sessiz kalması yada mal veya hizmeti kullanmış olması sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamayacak.

Tüketici kredilerinde erken ödeme

Tüketiciler, 14 gün içinde gerekçesiz ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak.

Ayrıca, tüketiciler, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabilecek veya kredi borcunun tamamını erken kapatabilecek. Bu durumda kredi veren, erken ödenen miktara göre gerekli faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapacak. Öte yandan, kredinin erken ödenmesi durumunda kredi veren erken ödeme tazminatı da talep edebilecek.

Zorunlu sigorta yapılmayacak

Tüketicilere, açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Zorunlu sigortalarda veya tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketi ile imzaladığı poliçe, kredi veren tarafından kabul edilecek.

Kredi hesabı ücretsiz olacak

Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda tüketiciden buna  ilişkin ücret veya masraf talep edilemeyecek.

Konut kredilerinde erken ödeme

Tüketiciler, konut finansmanında vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını da erken ödeyebilecek. Bu hallerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapacak.