ABD'nin başkenti Washington'da çeşitli temaslarda bulunan Trabzon Valisi Recep Kızılcık başkanlığındaki Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan tarafından verilen resepsiyona katıldı.
Türkiye Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Kızılcık, ABD temaslarıyla ilgili bilgi verdi.
Kızılcık, Doğu Karadeniz bölgesi olarak, Valilik ve Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası'nın organizasyonunda 51 iş adamıyla, Doğu Karadeniz'i, Türkiye'yi ve Trabzon'un yatırım fırsatlarını tanıtma amacıyla Washington ve New York'u kapsayan 1 haftalık iş gezisi için ABD'ye geldiklerini belirtti.
Temaslarının ilk gününde, işadamları arasında ikili görüşme yaparak, Trabzon'un jeopolitik konumunu ve özellikle de globalleşen dünyada önemli bir lojistik üs olabilme fırsatlarını Amerikalı yetkililer ve potansiyel yatırımcılarla paylaştıklarını ifade eden Kızılcık, daha sonra ABD Ticaret Bakanlığı'na geçerek yine Türkiye ve özellikle de Doğu Karadeniz bölgesine yapılabilecek potansiyel yatırım alanlarını tartıştıklarını, buraya Türkiye'den gelebilecek yatırımları ve ticari imkanları karşılıklı görüştüklerini anlattı.
Kızılcık, dünyada Türkiye'nin ve Trabzon'un, Doğu Karadeniz bölgesinin coğrafi anlamda çok stratejik bir konuma sahip olduğuna, doğu ile batı arasındaki geçiş yollarının en önemlilerinden, eskiden de ''İpek Yolu'' olarak bilinen yolun Trabzon'dan geçtiğine işaret etti. Bu anlamda Trabzon'un her şeyden önce bir lojistik üssü olabilme potansiyelinin son derece yüksek olduğunu Amerikalı yetkililere ifade ettiklerini aktaran Kızılcık, bugünlerde Batılı güçlerin Afganistan'dan çekilmekte olduklarına, Belçika, Almanya ve İsveç'in ekipman sevkiyatını Trabzon üzerinden yaptığına dikkati çekti.
Kızılcık, ''Bu anlamda önemli ülkelerden birisi de tabii ki ABD. Ben eminim ki onlar da bu etkin ve kısa yolu kullanıp Trabzonumuzun lojistik anlamdaki bir üs pozisyonunu göreceklerdir. Tabii biz bu lojistik üs olma konumunu, özellikle ticari anlamda hem Kafkaslara hem de Rusya'ya, hatta daha ilerisi Türkmenistan'a kadar mal sevkiyatında kullanılabilecek önemli bir avantaj olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.
Bunun yanında, Türkiye'nin dünyada yetiştirilen fındığın yüzde 70'ini ürettiğine, bunun da yüzde 80'inin Karadeniz bölgesinde üretildiğine işaret eden Kızılcık, dolayısıyla fındığın ABD'ye ticaretinin gerçekleştirilmesi hususunu ve hükümetin sunduğu çok ciddi yatırım fırsatları ışığında Amerikalı işadamlarının bölgelerine gelip yatırım yapabileceklerini Amerikalı yetkililerle paylaştıklarını belirtti.
Kızılcık, ABD Ticaret Bakanlığı'nda görüştükleri önemli bir heyetin, gelecek 17 Aralık Pazartesi günü Türkiye'yi ziyaret edeceklerini ve İstanbul, Ankara'dan sonra Trabzon'a da uğrayacaklarını kendilerine ilettiğini bildirdi.
ABD'de gördükleri ilgiden çok memnun kaldıklarını bildiren Kızılcık, ''Ülkemiz zaten şu anda dünyanın 16. büyük ekonomisi. 2023'te ilk 10'a girme hedefimiz var. Dolayısıyla bu hedefleri gerçekleştirebilmek için, yeni dünyanın fırsatlarından, işbirliğinden istifade ederek, hem dünya kalkınmasına hem de ülkemizin bu hedeflerinin gerçekleşmesine bu işbirliğinin önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ümit ediyoruz ve bekliyoruz ki bu ülkemizin menfaatine olacaktır'' ifadesini kullandı.
Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da ''Biz bu programı yapmadan önce Türkiye'de bakanlığımıza ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bu konuları ileterek onlardan da desteklerimizi aldık. Gerek bakanlığımızın, gerekse TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun destekleriyle biz buralara geldik, bu toplantıları düzenledik'' dedi.
Hacısalihoğlu, Trabzon'un sağlık sektörü açısından çok gelişmiş bir konumda olduğuna işaret ederek, ABD temaslarında bu konuda somut işbirliği kararı aldıklarını aktardı.
ABD ziyaretlerinin kısa vadeli bir toplantı şeklinde değil, uzun vadeli bir program bağlamında olduğunun altını çizen Hacısalihoğlu, ''ABD'nin bütün eyaletlerini de dikkate almak suretiyle gerek buralarda ticaret yapmak gerekse buradaki işadamlarının bölgemize yatırımlarını gerçekleştirmek üzere somut adımlarımızı da bundan sonra devam ettireceğiz. Gördüğümüz kadarıyla bugüne kadar buraya gelen en kalabalık heyetlerden biriyiz. Bize gösterilen ilgiden fazlasıyla memnun olduk'' dedi.
Resepsiyonda, Trabzon Valisi Kızılcık başkanlığındaki heyet üyeleri, Büyükelçi Tan'a, aralarında Trabzonspor formasının da bulunduğu çeşitli hediyeler takdim etti. Büyükelçi Tan, resepsiyonda heyet üyelerine, Türk-Amerikan ilişkilerinin durumunu anlatan ve Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Konutu'nu tanıtan bir konuşma da yaptı.