Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) petrol ve doğal gaz aramaları için ayrılan 2014 yılı ödeneğinin, bu yıla göre yüzde 33,3 oranında artışla 1,4 milyar liraya çıkarılması öngörülüyor. Bu çerçevede TPAO'nun gelecek yıl biri derin deniz sondajı olmak üzere 4 deniz sondajı gerçekleştirmesi planlanıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, petrol ve doğal gazda halen son derece yetersiz olan yerli üretimin ülke talebini karşılama oranının yükseltilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.
Buna yönelik olarak TPAO tarafından denizlerdeki petrol ve doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınarak 2013 yılında faaliyetlerine başlayan Barbaros Hayreddin Paşa isimli sismik arama gemisi, arama çalışmalarını sürdürüyor.
TPAO'nun başta denizler olmak üzere hem yabancı firmalarla ortak hem de tek başına sürdürülen büyük ölçekli yatırımlar ve bu yöndeki politikaları gelecek yıl da devam edecek. Bu kapsamda TPAO'ya petrol ve doğal gaz aramaları için ayrılan 2014 yılı ödeneğinin, bu yıla göre yüzde 33,3 oranında artışla 1,4 milyar liraya çıkarılması öngörülüyor. TPAO'nun bu çerçevede gelecek yıl biri derin deniz sondajı olmak üzere 4 deniz sondajı gerçekleştirmesi planlanıyor.
MTA da aramaya "gaz verecek"
Öte yandan Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün denizlerdeki doğal kaynakların aranması ve araştırılması amacıyla modern, ulusal yeni bir araştırma gemisinin temin edilmesi yönündeki girişimlerinin gerçekleştirilmesi sonucunda açık denizlerde, iki ve üç boyutlu derin sismik araştırma kapasitesinde bir gemi inşasına yönelik çalışmalar 2012 yılında başlamıştı.
İhale sonucunda 24 Nisan 2012 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve yüklenici firma arasında "Sismik Araştırma Gemisi Tedarik Sözleşmesi" imzalanarak yapımına başlanan gemi, 2015 yılında tamamlanacak. Bu sismik araştırma gemisiyle depremsellik, maden, petrol, doğal gaz arama, deniz kirliliği ve deniz altından geçen boru hatları ve diğer mühendislik hizmetlerine yönelik çalışmalar yapılabilecek.
MTA'ya maden ve jeotermal kaynak arama yatırımları 2014 yılında artacak. Bu kapsamda MTA'ya ayrılan ödeneğin 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artışla 200 milyon liraya çıkarılması öngörülüyor.
Öte yandan gemiyle derin sularda yapılacak arama ve araştırmaların sığ deniz alanlarında da yapılabilmesine olanak sağlayacak 21 metre boyundaki MTA Selen Araştırma Gemisi de 2011 yılında hizmete girmişti. Bu gemiyle sığ sularda jeoloji, jeofizik, hidrografi ve oşinografi çalışmaları yürütülmekte ve bu çalışmalar için ihtiyaç duyulan görüntüleme, ölçüm ve örnekleme işlemleri gerçekleştiriliyor.