BURSA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Millet girişimci ithal ediyor, mal ithal edeceğine. Artık herkes şehrine girişimci zengin çekmek yarışı içinde" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen BTSO'nun 125. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, sanayi odası kültürünü Türkiye'nin Fransa'dan aldığını, ancak tüm dünyaya bu kültürün Osmanlı'dan yayıldığını belirtti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde uygulanan "Ahilik" ve "Loncalık" sistemine göre, üye olma ve kayıt tutma zorunluluğu bulunduğunu, eğitimlerin de belli bir standardının bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Anlaşmazlıklar halinde tahkim merkezi ahi loncalıkta var. 12. yüzyılda temeli burada atmışız aslında oda sisteminin, ana kurucu sizsiniz. Lonca kültürüne aslında baktığınız zaman oda, borsa sistemiyle aynı" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye için çok önemli bir kent olan Bursa'nın son 10 yıllık rakamlarına bakıldığında, ihracatını 5 kat arttırdığını ve 12 milyar dolara çıkardığını anlatarak, "Bu müthiş bir motivasyon. Bursa'ya geldiğim zaman motive şekilde dönüyorum. Buradan aldığım morali Van, Hakkari gibi illere götürüyorum. Bursa, Türk ekonomisin dinamosu" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada ekonomik gelişim için konuşulan "7 trend" olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, yeni dünyada artık ekonomide ülkelerin değil şehirlerin yarışacağını bildirdi. Ekonomik anlamda gelişmiş 60 şehirde 1,5 milyar insanın yaşadığını ve 30 trilyon dolarlık bir üretimin gerçekleştiğine işaret eden Hisarcıklığolu, 10 sene sonra bu şehirlerde 2 milyar insanın yaşayacağının tahmin edildiğini ve üretim miktarının da 64 trilyon dolara yükseleceğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, dünyada girişimciliğin ana unsur haline geldiğini, gelişmiş dünya ülkelerinin mal değil girişimci ithal ettiğine dikkati çekerek, "ABD'deki Silikon Vadisi'nde en zengin şirketler bulunuyor. Burada iş yatırımı yapan girişimcilerin yüzde 52'si ABD dışından. Burada çalışanların yüzde 5'si de ABD dışında doğanlardan oluşuyor. Millet girişimci ithal ediyor, mal ithal edeceğine. Artık herkes şehrine girişimci zengin çekmek yarışı içinde. Bursa da bu yarışın içinde olmalı. Daha fazla yatırım için girişim olmalı" diye konuştu.

İnternetin son dönemde ekonominin "bel kemiği" haline geldiğini, ancak Türkiye'de internetin gazete okumak, televizyon izlemek ve sosyal medyayı takip etmek için kullanıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Facebook ve Twitter konusunda rekor sahibiyiz. Sosyal medyaya karşı değilim ama dünya ticaret için kullanıyorlar interneti. Buradan koyuyorsan bir saniye sonra Bolivya'da. Bundan daha hızlı başka bir alet var mı? Gelişmiş ülkelerde küçük, orta ve büyük işletmeler, 'Kanada, Bolivya, Avustralya pazarını keşfedeyim' diye kullanıyor interneti. E-ticaret yapıyor. İngiltere'nin e-ticaret oranı yüzde 14, bizimki yüzde 1. E-ticaret, olmazsa olmaz olmalı. Ancak şikayetim var. E-ticaret kapsamında içeriyi bırakın dışarıdan herhangi bir iplikçiye sipariş verse bizim imalatçı, 'okey' dese biz vergi kaçakçısı konumuna geliyoruz. Böyle olmaz. Neymiş, sözleşme, damga pulu varmış, yüzde 1 yatırılacakmış. Müthiş saçmalık. Millet aya internet ile girerken yaya kalmayalım."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu tür gelişmelere ayak uyduramaması durumunda gelişemeyeceğini ifade ederek, ekonomik anlamda son yılda pek fazla yol alınamadığını öne sürdü.

İşadamlarının, koşmak, daha fazla istihdam sağlamak istediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Reform ateşini yakalım. Yakamazsak, rekabet gücümüzü kaybederiz. Huzur olmalı. Huzur olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zengin olamayız. Tek istediğimiz enerjimizi zenginleşmeye harcamak. Bunu yapabilirsek yılda 81 vilayeti ziyaret eden biri olarak iddia ediyorum, zengin bir ülke oluruz" diye konuştu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da hayal ettikleri 16 projeden 7'sini hayata geçirdiklerini belirterek, "Atalarımızın başardıklarıyla övündüğümüz gibi, torunlarımızın paylaşacağı başarı hikayeleri için buradayız. 75 milyar dolar ihracat, 3 bin 500 ihracatçı sayısını 7 bin 500 olarak hayal ediyoruz. Milli geliri 30 bin doları aşmış bir Bursa hayal ediyoruz" ifadelerini kullandı.