İSTANBUL

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini tek çatı altında toplayan Finansal Kurumlar Birliğinin (FKB) 4. Olağan Genel Kurulunda konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank Asya ile ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) Banka Asya'nın satışı için görüştüğü kurumlar olduğunu, bunların bir ya da birden fazla olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Orası şu anda TMSF'nin gözetiminde. Süreç TMSF tarafından yönetiliyor. Ay sonuna kadar satışla ilgili bir gelişme olduğu takdirde satış, satış olmadığı takdirde de bir tasfiye süreci başlayacaktır."

"Bundan sonra Halkbank geliyor, onların da bir çalışmaları var"
Akben, daha önce özel bankaların katılım bankacılığına teveccüh etmediklerine yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Bunlar yatırımcıların hür teşebbüs anlayışlarıdır. Hangi sektörleri karlı görürlerse, hangi sektörde bir gelecek görürlerse ona yatırım yapmaları beklenir. Fakat biz kamunun katılım bankaları ile ilgili üzerine düşeni yaptığını düşünüyoruz. Bundan sonra Halkbank geliyor, onların da çalışmaları var. Özel sektörün Türkiye'de bankacılık alanına, sadece katılım bankalarına değil, bankacılık alanına da ilgileri aslında biraz zayıf. Bunu da nereden görüyoruz? Türkiye'de en son açılan banka hangi banka diye baktığınızda, uzun bir süreden beri yerli sermaye tarafından bir banka kuruluşu olmadı. Kamu nasıl bu bankaları kuruyor, yerli sermayenin de bu alanda banka kurmalarını bekliyoruz.”

Enerji dağıtım şirketlerinin borçlarının yapılandırılması talebi
Akben, enerji dağıtım şirketlerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir çalışmalarının olup olmadığına ilişkin soruyu, "Enerji tarafından böyle bir düzenleme talebi var, bunu değerlendiriyoruz, inşallah o konuda yakın zamanda düzenleme şeklinde çalışmalarımız olacak. Bu konuda her iki tarafın da benzer bir talebi söz konusu." şeklinde yanıtladı.