ANKARA - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) önümüzdeki yıllarda hayvancılık, sulama, mekanizasyonun yenilenmesi, tarımsal yapılar ve tesis yapımı olmak üzere 4 ana başlıkta planladığı yatırımları hayata geçirecek.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, TİGEM, hastalıklardan ari ve üstün vasıflı damızlık sığır taleplerinin ithalata bağlı kalmadan büyük oranda yurt içinden karşılanması amacıyla damızlık sığır yetiştiriciliği kapsamında 2009-2014 döneminde 7 işletmede 15 bin 200 ana başlık komple sığırcılık tesisleri yaptırdı, mevcut tesislerin modernizasyonunu gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde kurum 4 işletmede biyogaz tesisini kurdu, 30 ton/saat kapasiteli yem üretim tesisini tamamlayarak hizmete açtı.

TİGEM 2015-2017 yıllarında planlanan yatırım programı kapsamında, mevcut tesislerin modernizasyonu, bin ana başlık komple damızlık sığır tesisi yapılmasını planlıyor.

Türkiye koyun yetiştiricilerinin son dönemde artan yüksek verimli ve üstün vasıflı damızlık taleplerinin büyük ölçüde karşılanabilmesi amacıyla TİGEM, 2010 yılında 46 bin ana baş hayvan varlığı ile sürdürdüğü damızlık koyun yetiştiriciliği kapasitesini 2017 yılında 119 bin ana başa çıkarmayı hedefliyor.

Bu kapsamda, işletme, 2009-2014 döneminde yaptığı yatırımlarla 7 işletmede 34 bin ana başlık ilave damızlık koyun tesisini hayata geçirdi, mevcut barınakların modernizasyonu sağlandı. Ceylanpınar İşletmesinde bin ana başlık damızlık keçi tesisi yapıldı ve 2014 yılından itibaren Halep ırkı keçi yetiştiriciliğine başladı. Ceylanpınar İşletmesinde toplam 25 bin baş koyunun sağılması için 8 ayrı noktada otomatik sağım merkezi kuruldu. 2015-2017 yıllarında planlanan yatırım programı kapsamında, 9 işletmede 45 bin başlık komple damızlık koyun tesisi yapılması, mevcut barınakların modernizasyonu, koyun yetiştiriciliği yapılan tüm işletmelerde otlatma tesisi kurulması planlanıyor.

TİGEM, safkan Arap atı yetiştiriciliği yatırımlarına da devam ediyor. Çiftlikat-ı Hümayun adı altında, Osmanlı'nın ilk kuruluş yıllarından bu yana devam eden ve günümüzde TİGEM’e bağlı 3 işletmede sürdürülen safkan Arap atı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla 2013 yılında Anadolu ve Karacabey işletmelerinde 175 başlık at tavlası yapıldı, 2014'te de Karacabey ve Sultansuyu İşletmelerinde safkan Arap atı tanıtım ve hipoterapi merkezleri kuruldu.

- TİGEM’in sulu tarım arazisi 1 milyon dekara çıkacak

TİGEM mevcut iklim yapısının bitkisel üretime olan olumsuz etkisini azaltmak ve mevcut yüzey sulama sistemlerinin basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmesine yönelik projelerini de sürdürüyor. 2008 sonuna kadar geçen 70 yılda, işletmelerin genelinde 98 bin dekarı klasik yüzey sulama yöntemi olmak üzere toplam 210 bin dekar arazi sulanırken, son 5 yılda 738 bin dekar arazi modern basınçlı sulama sistemleri ile sulamaya açıldı.

Sulamaya açılan arazilerin 500 bin dekarı Ceylanpınar İşletmesinde, 140 bin dekarı ise Ceylanpınar’ın dışındaki işletmelerde yer alıyor. Ceylanpınar İşletmesinde 50 bin dekar ve diğer işletmelerde 48 bin dekar olmak üzere 98 bin dekar arazide uygulanan mevcut klasik yüzey sulama yöntemi modern basınçlı sulama sistemine dönüştürüldü. Toplamda 850 bin dekar arazinin tamamı sulama randımanı yüksek, modern basınçlı sulama sistemleri ile sulanabilir duruma getirildi.

TİGEM, Şanlıurfa Ceylanpınar ve Amasya Gökhöyük İşletmelerinde DSİ sulama kanallarından ve yeraltı su potansiyeli olan işletmelerde ise derin kuyulardan sağlanacak sulama suyu ile 2015-2017 yıllarında 130 bin 831 dekar arazinin sulamaya açılması planlandı. Projenin tamamlanarak hizmete alınması ile TİGEM’in sulu tarım arazisi 850 bin dekardan 1 milyon 21 bin dekara çıkarılacak.

- Sertifikalı tohum yatırımları 

TİGEM'in birinci öncelikli faaliyet konusu olan sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumluklarının üretimi ve dağıtımındaki etkinliğin artırılarak sürdürülmesi hedefleniyor. TİGEM, 2015-2017 yıllarında planlanan yatırım programı kapsamında 1 tohum hazırlama tesisi, 2 tohum hazırlama tesisinin otomasyonu, 3 renk ayırıcı sistem, 76 bin tonluk mahsul muhafaza silosu, 50 ton/saat kapasiteli mısır kurutma tesisi kurmayı planlıyor.