TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, milletvekillerinin 100 sözlü soru önergesini cevapladı.

Almanya'daki Deniz Feneri e.V davasında adı geçen Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanı ile hiçbir ilgisi ve alakası bulunmadığını belirten Eker, Almanya'daki davanın iddianamesinde yer alan Ahmet Davutoğlu Vakfı'nın Bulgaristan merkezli Ahmet Davutoğlu Dostluk ve Kardeşlik Vakfı'nı ifade ettiğini söyledi.

Almanya'daki davada adı geçen kişinin 1983 yılında vefat etmiş, Bulgaristan'da tanınan bir din alimi olduğunu belirten Eker, daha önce bu konunun basında asılsız iddialarla dile getirildiğini, gerekli açıklamalara rağmen bir gazetenin 2011'in Temmuz ayında tekrar bu iddiaya yer vermesi sonucu haberin sorumluları hakkında kamu davası açıldığını anlattı.

Et fiyatları


Et fiyatlarındaki dalgalanmanın önüne geçmek ve halkın beslenmesine katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılında canlı hayvan ve et ithalatına izin verdiklerini anımsatan Eker, bu yolla et fiyatlarında düşüş meydana geldiğini anlattı. Eker, ithalattaki gümrük vergilerinin geçen yılın Ekim ayında karkas ette yüzde 100'e, canlı hayvanda yüzde 40'a çıkarıldığını anımsatarak, piyasanın böylece regüle edildiğini kaydetti.

Mehdi Eker, hayvancılığa sağlanan desteğin kapsamının genişletildiğini de ifade etti. Bu sayede hayvancılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Eker, 2002-2011 döneminde hayvansal hasılanın yüzde 214 artışla 5,9 milyar dolardan 18,5 milyar dolara çıktığını belirtti. Eker, sığır sayısının 9,8 milyon baştan yüzde 26 artışla 12,4 milyon başa çıktığını söyledi.

Eker, süt üretiminin de aynı dönemde yüzde 79 artışla 8,4 milyon tondan 15 milyon tona çıktığını belirtti.
Bazı illerdeki tarımsal destek rakamlarından örnekler veren Eker, birçok alanda üretim artışı yaşandığını dile getirdi.

''Tarım alanında hiçbir sorun yok demedim, cennetten de bahsetmiyorum'' diyen Eker, Türkiye'nin değişim ve dönüşüme en çok muhtaç olan sektörü hakkında konuştuklarını ifade etti. Mehdi Eker, ''Tarımda her bakımdan dünya ortalamalarının üzerindeyiz'' dedi.