İşçi Bakanlığı, 80 bin Etiyopyalının ardından 50 bin Somali vatandaşının da ülkelerine gönderildiğini açıkladı. İşçi Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın kaçak işçilere yönelik ortaklaşa yürüttüğü operasyonlar, başta başkent Riyad ve Cidde olmak üzere kutsal mekanlar Mekke ve Medine'de de devam ediyor.
Bu yılın başlarında Kral Abdullah tarafından çıkartılan üçer aylık af yasası süresince 1 milyon yabancı işçi, hiçbir cezaya çarptırılmadan legal olarak ülkeyi terk etti.
İşçi affının 4 Kasım'da sona ermesiyle kaçak işçiler gözaltına alınarak ülkelerine gönderilmeye başlandı.
Başkent Riyad'da özellikle Etiyopyalılara karşı başlatılan operasyonlar sırasında 2'si polis 4 kişi hayatını kaybetti. Yüzlerce araç da polisle işçiler arasında çıkan gerginlik sırasında ateşe verildi. Cidde ile Mekke arasındaki bir tutukevinde bulunan 35 bin kişinin ülkelerine gönderilme çalışmaları sırasında da zaman zaman polisle kaçak işçiler arasında küçük çaplı gerginlikler yaşandı.
Suudi Arabistan Havayolları yetkilileri, her gün yüzlerce uçak ile kaçak işçilerin ülkelerine gönderildiğini açıklarken, çeşitli ülkelerden de uçaklar kiralandığı kaydedildi.
Havalimanlarında uzun kuyruklar dikkati çekiyor. Ülkeden ayrılacaklara saatler önce havalimanlarına gelmeleri yönünde uyarılar da yapılıyor.
Bunun yanı sıra ülkede daha önce Şura Meclisi'nde alınan kararlar çerçevesinde kefillik sisteminin kaldırılması tartışılıyor.
Şura Meclisi'nin aldığı bir kararla yabancı işçilerin ülkeye, devletin kontrolünde yurt genelinde kurulması kararlaştırılan işçi ajansları aracılığıyla getirilebileceği bildirilmişti.
Böylece özellikle uluslararası insan hakları örgütlerinin yoğun eliştirilerine maruz kalan Suudi Arabistan'ın, işçi haklarının tam olarak uygulanabilmesi için çaba harcadığı ve ülkeye gelen işçilerin her türlü haklarını yasalarla koruma altına almaya çalıştığı ifade ediliyor.
BM raporlarına göre 28 milyon nüfuslu ülkede 9,1 milyon yabancı işçi bulunuyor. İşçilerin çoğunluğu hizmet sektörlerinde çalışıyor.