Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye inşallah 2023'e kadar sadece otomobilini değil, kendi uçağını, helikopterini yapacak bir ülke olacaktır'' dedi
Bakan Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği yemeğe katıldı.
Yemekte konuşan Çağlayan, teşvik sistemi ve Türkiye'nin ihracatıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Avusturya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2,7 milyar dolar olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Çağlayan, iki ülkenin ihracat ve ithalat çeşitliliğine bakıldığında birbirine rakip olmayan birbirini tamamlayan ürün kalemlerine sahip olduklarını bildirdi.
Çağlayan, bunun, Avusturya ile ticaretin çok rahat bir şekilde 5-10 milyar dolar seviyelerine çıkacağına dair önemli gösterge olduğunu söyledi.
Şu anda Avusturyalı firmaların Türkiye'ye yatırım yapma iştahlarının diğer ülkelere göre daha çok olduğunu ifade eden Çağlayan, büyük firmaların Türkiye'ye sadece sanayi üretim merkezlerini oluşturmak için değil, operasyon merkezlerini kurmak için de geldiğini belirtti.
''İyi ki bu kriz oldu diyorum zaman zaman'' ifadesini kullanan Bakan Çağlayan, ''Bu kriz Türkiye'nin ekonomisinin dünyaca test edildiği bir ortama dönüştü. Türkiye bu küresel krizi adeta fırsata çevirdi'' diye konuştu.
Çağlayan, Türkiye'nin önceki dönemlerde IMF'den borç aldığını hatırlatarak, ''Şimdi bırakın borç alanları, IMF'ye 5 milyar dolar adeta cep harçlığı veriyoruz'' dedi.
Kapitalizmin artık tarihe gömüldüğünü belirten Çağlayan, dünyada artık yeni bir ekonomik savaş olduğunu, bu savaşın olduğu bir ortamda dünya piyasasına çok daha fazla hakim olmak gerektiğini vurguladı.
Çağlayan, bu küresel krizin insanların ve şirketlerin davranış kalıplarını değiştirdiğine dikkati çekerek, ''Artık büyük balık küçük balığı yutamıyor, hızlı balık yavaş balığı yutuyor'' dedi.
Türkiye'nin katma değerli ürün üretmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın en büyük demir çelik hurda ithalatçısı olduğunu ve bu alanda 10 milyar dolar ithalat yaptığını belirtti.
Bakan Çağlayan, otomotiv sektörüyle ilgili olarak da şöyle konuştu:
''Otomotiv sektörü bizim başımızın tacı. Ancak otomobil sektöründe Türkiye ithalat bağımlısı. 100 dolarlık bir otomobil yapmak için 56 dolarlık dış ürün almak zorundasınız. Türkiye otomotiv sektöründe Avrupa'da önemli bir yere gelmişken 6 milyar dolar her sene motor ithalatına para ödeyen bir ülke. Sebebi çok basit. Türkiye'ye otomobil sektörüne lisans verenlerin hepsi Türkiye'ye hamallık görevi vermiş. Motor teknolojisinin üretimini vermemiş. Türkiye otomotiv sektöründe maalesef yıllar sonra dış ticaret açığı vermeye başladı. Bunun üzerine Sayın Başbakanımız 'Ben bir yerli otomobil yatırımcısı babayiğit arıyorum' demişti. Şu ana kadar babayiğit bulamadık. Sayın Başbakanımızın bir babayiğit aramasının altındaki espri o arabanın adının serçe, karga, şahin olması değil, adının Ahmet, Mehmet olması da değil. Türk tasarımcısı, Türk mühendisi tarafından planlanmış programlanmış... Bugün bir otomobilin yüzde 85'ini yapacak yetkinliğe sahip olan taşıt yan sanayicilerinin kabiliyeti ve teknik donanımlarını dikkate alarak bunu söyledik. Ümit ediyoruz ki Türkiye inşallah 2023'e kadar sadece otomobilini değil, kendi uçağını, helikopterini yapacak bir ülke olacaktır Allah'ın izniyle.''
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da geleceğe umutla baktıklarını belirterek, MÜSİAD olarak dünyaya yayılmış üyeleriyle ihracatı artırmak için organizasyonlara devam ettiklerini bildirdi.
Olpak, yeni pazarlara ulaşmak için 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 16. Uluslarası İş Forumu Kongresi'ni 10-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceklerine dikkati çekti.
Bu organizasyon ile toplamda 84 ülkeden 5 bin yabancı iş adamını Türkiye'ye getireceklerini belirten Olpak, bine yakın iş görüşmesi yapılacağını vurguladı.
Yemeğe Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi Ayşe Sezgin, MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can ve Modacı Atıl Kutoğlu da katıldı.