Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, kaydı yapılmadığı için Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) devredilen hisseler ile ilgili hazırlanan yönetmeliğin yakın bir tarihte Resmi Gazete'de yayımlanacağını belirterek, "Hak sahiplerinin YTM'ye başvuru yapmaları halinde senetleri iade edilecek. Senetler satıldı ise bedelleri kendilerine ödenecek." dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ertaş, Anayasa Mahkemesinin kaydı yapılmadığı için YTM'ye devredilen hisseler ile ilgili verdiği kararı değerlendirirken, bazı pay sahiplerinin SPK'ya veya YTM’ye karşı iptal ve tam yargı davaları açtığını, bu davaların bir kısmının devam ettiğini hatırlattı.

Ertaş, bir yatırımcının başvurusu üzerine kanun maddesinin anayasaya aykırı olduğu iddiası ile açılan davada Anayasa Mahkemesinin, 20 Ocak 2015 tarihinde ilgili kanun maddesinin kısmen iptal edilmesine karar verdiğini ve bu iptal kararı üzerine yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla 6362 sayılı SPK'ya 26 Nisan 2016 tarih ve 29695 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6704 sayılı kanunla geçici 10'uncu madde eklendiğini hatırlattı.

Söz konusu madde ile mülkiyeti YTM'ye intikal eden sermaye piyasası araçlarının hak sahiplerine yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ifade eden Ertaş, "YTM’ye intikal eden sermaye piyasası araçlarından ilgili mevzuat uyarınca satışı yapılmamış olanların aynen, satışı yapılmış olanların ise satış tutarları üzerinden nakden ödeneceği ve yapılacak ödemelerde ilgili tutarın 4749 sayılı kanunun 12'inci maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi sonucu YTM tarafından fiilen elde edilen getirinin ödenecek tutara isabet eden nemalarının esas alınacağı düzenlendi." dedi.

Ertaş, söz konusu madde uyarınca yapılacak ödemelerin usul ve esaslarına ilişkin SPK tarafından bir yönetmelik taslağı hazırlandığını ifade ederek, "Yakın bir tarihte bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından sermaye piyasası araçları YTM’ye intikal etmiş olan hak sahiplerinin yönetmelikte belirtilen belgelerle YTM'ye başvuru yapmaları halinde senetleri iade edilecek. Senetler satıldı ise bedelleri kendilerine ödenecek." diye konuştu.