EDİRNE - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Bulgar makamlarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda, sınır kapısında yaşanan "transit geçiş belgesi" sorunu çözüme kavuştu.

Bulgaristan tarafının yükümlülüğü olan transit geçiş belgelerini Türkiye'ye teslim etmesinin ardından, yaklaşık 13 gündür Kapıkule Sınır Kapısı'nda bekleyen sürücüler, sabah saatlerinden itibaren Bulgaristan'a geçmeye başladı.

Sınır kapısında bekleyen tırlar, işlemlerinin ardından yurt dışına çıkıyor. Sınır kapısında geçiş için bekleyen araçlar, yaklaşık 8 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

Tır şöförü Celal Doğru, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan tarafında 4 gündür Türkiye'ye giriş yapmak için beklediğini  belirtti.

Beklediği süre boyunca büyük sıkıntılar çektiğini ifade eden Doğru, "Allah'a şükür sorun çözüldü. İnşallah bundan sonra yaşanmaz" diye konuştu.

"Güzel bir çalışmayla çözüldü"

Kapıkule'den sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak  ise transit geçiş belgesi sorununun çözüldüğünü söyledi.

Bulgaristan'ın Türkiye'ye taahhüt ettiği geçiş belgelerini vermesinin ardından sorunun çözüme kavuştuğunu ifade eden Özırmak, "Belgelerin gelmesiyle Türkiye de sistemleri açtı. Gerçekten Bakanlığımız çok sıkı çalıştı. Gerekli önlemleri aldı. Alternatif güzergahlar belirledi. İyi geçti ve sorun bitti. İki dost ülke arasında ufak tefek sorunlar olacaktır. Onlar da güzel bir çalışmayla çözüldü" dedi.

Özırmak, tırların giriş çıkış işlemlerinin başlamasıyla 119 tırın Türkiye'den çıkış, 194 tırında Türkiye'ye giriş yaptığını aktardı.

Bakanlığın girişimleri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bulgaristan ile Türkiye arasında yaşanan "tır krizinin" çözümü için Bulgar makamlarla yürütülen müzakerelerin sonuçlandığını ve Bulgaristan tarafının yükümlülüğü olan 110 bin transit geçiş belgesini Türkiye'ye teslim ettiğini belirterek, bugün giriş çıkışların normale döneceğini açıklamıştı.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Daniela Bobeva ise Bulgaristan Ulusal Radyosu’na (BNR) açıklamasında, Bulgar tarafının sorunun bir bölümünü oluşturan Türk taşımacılarına geçiş belgesi verilmesi kararını aldıklarını ifade etmişti.