İSTANBUL 

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Murat Şahin, "İngiltere'de referandum sonuçları piyasalarda tam anlamıyla deprem etkisi yarattı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri kritik yüzde 1,5 seviyesi altına geriledi, Almanya 10 yıllık tahvilleri negatif bölgeye geçti" ifadelerini kullandı.

İngiltere'de gerçekleştirilen referandum sonrası çıkan Brexit kararını ve piyasaya yansımalarını değerlendiren Şahin, söz konusu kararın küresel piyasalarda sert dalgalanmaya neden olduğuna dikkati çekti.

İngilizlerin sandıkta Avrupa Birliğinden çıkma yönünde irade ortaya koyduklarını hatırlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Oy oranlarına baktığımızda Batının Avrupa Birliği algısının değiştiğini anlıyoruz. Önümüzdeki yıl seçime gidecek Fransa'da yaşanan terör olayları nedeniyle momentum kazanan sağ kanat şimdiden Frexit tartışmalarını başlatmış durumda. Neyse ki Grexit ve Brexit referandumları ile oldukça tecrübe kazanmış durumdayız. Dün çeşitli kurumlar tarafından açıklanan anketlerde İngiltere'nin Birlik içerisinde kalacağına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlamıştı. Ayrılma yönündeki sonuçlar piyasalarda tam anlamıyla deprem etkisi yarattı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 16 gerileme ile kritik yüzde 1,5 seviyesinin altına gerilerken, Almanya 10 yıllık tahvilleri yüzde 200 üzerindeki gerileme ile negatif bölgeye geçti."

"Brexit referandumu AB'de domino etkisi yaratabilir"
Şahin, şu açıklamalarda bulundu:

"Brexit’in yarattığı etkiyle birlikte gram altında yeni rekor seviyeleri görebiliriz. Diğer yandan güvenli varlık alımları ile haziran ayı başından bu yana yüzde 4,5 değer kaybeden dolar/yen paritesinde 100 seviyesinin altı görülerek kayıplar derinleşti. AB yanlılarının daha fazla olduğunu gösteren anketlerin gelmesi ile son altı ayın zirvesine çıkan sterlin/dolar paritesi yatırımcısına haftalık yaklaşık yüzde 4,5 getiri sağlamıştı. Sonuçlar ile paritede yaklaşık yüzde 10 değer kaybı ile 1,3000 seviyesine gerileyerek 1985 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Fiyatlamalarda satış dalgası artarak yeni rekorlar getirebilir. İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada istikrarı sağlamak için gerekli tüm adımların atılacağına yönelik açıklama geldi. İngiltere Merkez Bankasından faiz indirimi hamlesi önümüzdeki günlerde izlenebilir. Sterlin/TL'de ise 4.0000 altı görülerek kayıplar yüzde 6'ya ulaştı"

"Yapılan referandumda Brexit yanlıları zafer kazanmış gibi görünse de referandum sonuçlarının parlamento tarafından onaylanması gerekiyor." diyen Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

"Parlamentonun onaylaması sonrası AB ile ilişkilerin kesilmesi için 2 yıllık bir zaman var. Ancak, Brexit referandumu AB'de domino etkisi yaratabilir. Öyle ki Fransa ve Hollanda'dan referandum çağrıları geldi. Piyasalar açısından değerlendirdiğimizde bu ayrılık kararı ile ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışlarını yeniden gözden geçirebilir. Küresel kırılganlığın artması zaten bu yıl içerisinde beklenen bir faiz artışının da ertelenmesine neden olabilir. Avrupa Merkez Bankasının atacağı adımlar ise merak konusu. Yeni faiz indirimleri ufukta görülebilir. Diğer yandan değerli yenden muzdarip Japonya Merkez Bankası piyasalara müdahale edebilir. İlerleyen dönemlerde parasal genişleme tabanında ve faiz indirimlerinde diğer indirimler görülebilir."