Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketlerinin, kaza istatistiklerini ve ödenen hasar miktarlarını kamuoyuyla paylaşması gerektiğini bildirdi.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, trafik sigortasında sisteminin yükünü sadece ticari araçların çektiğini savundu. Palandöken, "İstanbul'da aynı araç ve şoförü sisteme hususi diye tanımladığınızda 300 lira olan zorunlu trafik sigortası primi, aracı ticari olarak girdiğinizde 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Hayatında hiç kazaya karışmamış, çiziği dahi olmayan ticari araç sahipleri asgari 10 bin lira prim öderken, ağır kaza yapmış hususi araçlar 300 lira prim ödüyor. Bu sistem böyle gitmez" değerlendirmesinde bulundu.
Hasar ödemelerinin ağırlıklı olarak hususi araçlara yapıldığı halde trafik sigortalarında hususi araç ile ticarilerin arasında büyük fark olduğunu belirten Palandöken, "Sigorta şirketleri, kaza istatistiklerini ve ödenen hasar miktarlarını kamuoyuyla paylaşmalı" ifadelerini kullandı.
Palandöken, bu yılın 9 ayında ticari araçlardan 1 milyar 483 milyon lira zorunlu trafik sigortası primi tahsil edildiğini ve aynı dönemde 719 milyon lira hasar ödemesi yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Ticari minibüslerden araç başına bin 789 lira sigorta primi tahsil edilirken 532 lira hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Hususi minibüslerden ise araç başına 501 lira prim tahsil ederken 302 lira hasar ödemesi yapılmıştır. Aynı şekilde hususi otomobillerden araç başına 257 lira prim tahsil edilirken, taksilerden araç başına tahsil edilen prim tutarı bin 365 lira olmuştur."