ANTALYA - Sektör haline gelen 14 Şubat Sevgililer Günü'nün,  ekonomide yaklaşık 2 milyar liralık bir hareketlenme oluşturması bekleniyor.

Sevgililer Günü'nün tarihi yüzyıllar önceye dayansa da "iki gönül bir olunca samanlık seyran olur" sözünün tarihe karıştığı dönemde aşıklar, aşkının büyüklüğünü göstermek için çiçekçilere ve mağazalara koşuyor.

Tüm yıl içinde en çok satış yapılan özel günlerin başında gelen 14 Şubat Sevgililer Günü, pırlanta ve altın takı, akıllı telefon, çikolata ve çiçek gibi hediyelerin en çok satıldığı günlerden biri.

Sektör temsilcileri, kredi kartları ile geçmiş yıllarda yapılan harcamalar dikkate alındığında yeme-içmeden çiçeğe, takıdan tekstile kadar tüketim sektöründe yaklaşık 2 milyar liralık bir hareket yaratacağını tahmin ediyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Türkiye'de hediyeleşme kültürünün geliştiğini ve her yıl olduğu gibi bu yıl da Sevgililer Günü haftasında ciddi bir hareketlilik yaşandığını söyledi.

En hareketli günü 14 Şubat'ta beklediklerini kaydeden Doğan, "Şu anda alışveriş sektöründe memnun edici bir hareketlilik var, fakat hediye alışverişi genelde son güne bırakılıyor. Bu nedenle 14 Şubat'ta alışverişin pik yapacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Hediyede kadınlar için en çok mücevher ve altın takıların tercih edildiğini anlatan Doğan, özellikle bir anlamı olduğu için tek taş pırlanta yüzük ve anlamlı kolyelerin alıcı bulduğunu kaydetti. Doğan, pırlanta ve altının yanı sıra saat, parfüm, tekstil ve hediyelik objelerin ilgi çektiğini dile getirdi.

Tek taş ilgisi

Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem ise bu yıl Sevgililer Günü  satışlarıyla ilgili beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

1 Şubat 2014 itibarıyla kredi kartına taksitle altın alımının durdurulması kararı nedeniyle geçen yıl Sevgililer Günü döneminde altın, mücevher takı sektöründeki satışlarda yüzde 70'e yakın azalma meydana geldiğini ifade eden Erdem,  "Bin liralık bir alışveriş yapmak isteyen müşterimiz tek çekim kararı nedeniyle 250 liralık alışveriş yapmayı tercih etti. Bu nedenle geçen yıl büyük sıkıntı yaşadık. Altının yükselmesi biraz etkiliyor, fakat taksitin geri gelmesi nedeniyle bu yılın çok daha iyi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sevgililer Günü'nde en fazla yüzük satın alındığını da belirten Erdem, "Manası olan kalpli kolyeler ve diğer yüzük çeşitlerine de talep fazla" diye konuştu.

Tek taş pırlanta yüzüklerin yaklaşık yüzde 25'inin Sevgililer Günü döneminde satıldığını kaydeden Erdem, tüketicilere uyarılarda bulanarak, "Sertifikasız, belgesiz alışveriş yapmayın. Belge özellikle kuyum sektörü için çok önemli" dedi.

"Seni seviyorum" demek ucuz değil

"Seni seviyorum..." 14 Şubat Sevgililer Günü'nde, pek çok kişi tarafından bu mesajı vermenin asırlardır tercih edilen, güzel, romantik ve mütevazı yöntemi olan gül verme, küçümsenmeyecek bir mali yükü de getiriyor. Tek bir gülün fiyatı bile 7,5 liradan başlarken, 14 Şubat'ta bu fiyatın iki katını aşacağı belirtiliyor.

14 Şubat'ta sevgilisinin ulaşımını limuzinle sağlamak isteyenlerin 6 saat için bin 200-bin 500 lira, 10 saat için ortalama bin 500 lira ila 2 bin 500 lira arasında bir kira bedeli ödemeleri gerekiyor. Yarım günlük Ferrari kiralama bedeli ise 2 bin ila 2 bin 500 avro arasında. Helikopter kiraları ise saatlik bin 100 avro ile 2 bin 500 avro arasında değişiyor.

Son yıllarda evlilik teklifinin vazgeçilmezleri arasındaki tek taş pırlanta bir yüzüğün fiyatı ise taşın kırat cinsinden değerine göre 300 liradan başlıyor 30 bin dolara kadar çıkıyor.

Kişiye özel hediyeler

14 Şubat'ta fark yaratmak isteyenler için de yüzlerce alternatif bulunuyor.

Kişiye özel foto baskılı yap-boz, kişinin isminin işli olduğu gömlek, çorap, atkı...vs, mesajlı kurabiye ve çikolatalar, kişiye özel içecekler bunlardan sadece birkaçı...

Sevgilisine özel şarkı bestelemek isteyen, fakat bekledikleri ilham bir türlü gelmeyen kişiler için sevgiliye özel bestelenmiş parça bile satın alınabiliyor. Kişiye özel bestenin fiyatı bin 500 liradan başlıyor.

Antalya'da 5 yıldızlı bir otelde yenilecek romantik bir akşam yemeği 200 liradan başlıyor. Bazı gazetelerde Sevgililer Günü ilanları ise ilan sayfasına göre 50 dolar ila 110 dolar arasında değişiyor.

Erkeklere de çiçek

Sevgililer Günü'nde çiçek en çok kadınlara verilen bir armağan olsa da, erkeklere de çiçek gönderiliyor.

Kadınlara gönderilen çiçekler arasında kırmızı gül ve orkide ilk sırayı alırken, erkeklere de gül ve sterliçya (cennet kuşu) gönderiliyor. Şebboy, papatya, karanfil, glayör demetleri ve kır çiçeği buketleri de Sevgililer Günü'nde gönderilen çiçekler arasında.

"Çiçek dalında güzeldir" diyenler sevgilileri için çeşitli dernek ve vakıfların internet sitelerinden uygun fiyatlara fidan bağışında bulunabiliyor.

Tarihi 3. yüzyıla dayanıyor

Sevgililer Günü'nün tarihi 3. yüzyılda Aziz Valentine'nin gizlice kıydığı nikahlara dayanıyor. MS 3. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II, ordusunu güçlendirmek için genç erkeklerin evlenmesini yasaklamış. Rivayete göre bu yasağa karşı gelen Aziz Valentine, gizli nikahlar düzenleyerek gençleri evlendirmeye devam etmiş.

İhanetin karşılığını canıyla ödeyen Aziz Valentine MS 270 yılında 14 Şubat'ta idam edilmiş. Bu nedenle her yıl 14 Şubat Sevgililer günü olarak kutlanıyor.