ANKARA - Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, savunma ve havacılık sanayindeki gelişmeleri ve yakın dönemde gündeme gelen projelerin sektöre olası etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Savunma ve havacılık sanayisinin son 12-13 yılda muazzam bir gelişim gösterdiğini vurgulayan Aliş, sektörün geldiği noktanın ve gelecek vizyonunun iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Söz konusu alanlarda 2002'de 248 milyon dolar seviyesinde olan sektör ihracatının 2014'te 1,65 milyar dolar olarak gerçekleştiğine işaret eden Aliş, 2016 hedefi olan 2 milyar dolara ulaşmaya da çok yaklaşıldığını bildirdi. Aliş, "2000'lerin başlarında bu alandaki ihracatçı ülkeler arasında 30-32'nci sıralardan bugün 15-17'nci sıralara yükseldiğimizi belirtmek istiyorum" dedi.

Uzun menzilli füze tercihine tam destek

Türkiye, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesini iptal ederek, bu konuda "milli proje" seçeneğine yönelmesini de değerlendiren Aliş,  şöyle konuştu:

"Uzun Menzilli Füze ve Bölge Hava Savunma Sistemi Projesi de aslında bahsettiğim gelişim ve kararlılıkla uygulanan temel politikalar bağlamında ele alındığında, bizim tarafımızdan çok daha net olduğunu görüyoruz. Türkiye, kendi kendine yeten bir savunma sanayisi ve teknolojisine sahip olma ve bunun sonucu olarak teknoloji ihraç eden güçlü bir ülke olma hedefiyle hareket etmektedir."