ANKARA

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya kıyasla yüzde 2,9 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ağustosta bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 1,2 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, ağustosta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 11,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında oldu. 

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en yüksek artış yüzde 30,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 10,2 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 9,6 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti. 

İmalat sanayinde ağustosta, bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 12,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Bu düşüşü yüzde 5,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve yüzde 2,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi arttı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 artış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ağustosta yıllık bazda, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,8 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 8,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,6 arttı.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,47 artış gösterdi.