TBMM


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bir çiftçinin traktör almak için 2002'de 65 ton buğday, 76 ton mısır sattığını; 2011'de ise 45 ton buğday, 48 ton mısır sattığını söyledi.

''Türkiye, şu ürünleri ithal ediyor'' söylemlerinin çoğunun gerçek dışı olduğunu belirten Eker, bunların, Ekonomi Bakanlığı'nın ticareti serbest ürünler listesinde yer aldığını ancak fiiliyatta olmadığını belirtti. Eker, ''Kaldı ki fiiliyatta da olabilir. Türkiye serbest ekonomi uyguluyor, satıyorsanız alacaksınız'' dedi.

''Türkiye, ABD'den fındık ithal ediyor'' eleştirilerini yanıtlayan Eker, Türkiye'nin, 2011'de 230 bin ton iç fındık ihraç ettiğini, 1 milyar 820 milyon dolar gelir elde ettiğini, bunun bir rekor olduğunu belirtti. 

''Sırbistan'dan et ithal ediliyor'' söyleminin de ''ayıp'' olduğunu ifade eden Eker, Türk Kızılay'ının, Sancak bölgesinde yaşayan Müslüman ve Türkler'den Pakistan'daki sel felaketine uğrayanlara yardım etmek üzere 300 ton et aldığını kaydetti.

''Bu ufukla mı geliştireceksiniz?''

Eker, Türkiye'nin 28,5 milyon ton saman üretiminin bulunduğunu, 2012 itibariyle Bulgaristan'dan 19 ton, Moldova'dan 20 ton, KKTC'den 277 ton olmak üzere 32 bin dolar karşılığı 316 ton saman ithalatı yaptığını bildirdi.  
Türkiye'nin Ekim 2012 itibariyle Hollanda, Macaristan, Lübnan, Irak, Ürdün ve Suudi Arabistan'a 4 bin 740 ton saman ihracatı yaptığını belirten Eker, 766 bin 749 gelir elde ettiğini vurguladı. Eker, ''Dönüp dolaşıp 'Türkiye saman ithal ediyor' dediğiniz olay bu. Ne kadar ayıp. Siz Türkiye'nin tarım sektörünü böyle mi, bu ufukla mı geliştireceksiniz?'' diye sordu.