İSTANBUL 

Rusya'nın Türkiye'den sebze ve meyve ürünlerine yaptırım uygulanacağını açıklamasının ardından bu ürünlerin fiyatlarında yüzde 30 civarında düşüş yaşandığı ve bu oranın yüzde 50'ye varmasının beklendiği bildirildi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'yla yaşanan krizin, sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. 

Rusya'nın sebze meyve alımını durdurup, tırları geri göndermesinin ardından ülke genelindeki hallerin depolarının "ağzına kadar" dolu olduğunu anlatan Er, ellerinde çok miktarda sebze meyve biriktiğini ifade etti.

"Fiyatlarda yarı yarıya düşüş olacak"

Krizin asıl etkisini kısa süre sonra göstermeye başlayacağını aktaran Er, şöyle devam etti:

"Bu sezon, sebze ve meyve için gayet uygun geçmişti. Şimdi bu kriz çıktı. Dışarıya gönderemediğin mal iç piyasaya düşerse, fiyatlarda otomatikman düşme olur. Daha 2-3 gün olmasına rağmen şu anda fiyatlarda yüzde 20-30 civarında gerileme oldu. Mesela 3 lira olan mandalina, şimdi ortalama 2 liradan satılıyor. Domates fiyatlarında 3-4 gün öncesine göre yüzde 30 gerileme var. Bu süreç devam ederse, fiyatlarda yüzde 50'lere varan bir düşüş olmasını bekliyoruz. Rusya'ya ağırlıklı olarak domates, biber, kabak, salatalık, mandalina, portakal, greyfurt ve limon satıyorduk. Karamsar olmamak lazım. Sıkıntılar oluyorsa da bunun bir an önce giderileceğini düşünüyorum."