ANKARA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) günlük akaryakıt tüketim hareketlerini izlendiği otomasyon sisteminin sonuçlarına göre, arife gününden önceki gün olan 17 Ağustos Cuma günü akaryakıt istasyonlarından 42 milyon 469 bin 237 litre motorin, 11 milyon 110 bin 138 litre benzin satıldı.
Arife günü 34 milyon 754 bin 64 litre motorin, 12 milyon 50 bin 76 litre benzin satılırken, arife günü en fazla akaryakıt satışının yapıldığı il İstanbul oldu. İstanbul'da 6 milyon 771 bin 930 litre motorin ve 2 milyon 489 bin 998 litre benzin satışı yapıldı.

Bayramın ilk günü olan 19 Ağustos Pazar günü ise 21 milyon 17 bin 746 litre motorin, 9 milyon 14 bin 709 litre benzin satıldı. Söz konusu 3 gün boyunca en yüksek satış toplamda 27 milyon 14 bin 189 litre ile yine İstanbul'da yapıldı.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl hazirandan itibaren ülke genelinde akaryakıt satışlarını günlük olarak izleyebildiklerini belirterek, ''İstasyon Otomasyon Sistemi'' sayesinde istasyonlardaki satış, stok ve fiyat hareketlerini takip edebildiklerini söyledi.
Sistemle ülke genelinde yaklaşık 13 bin noktadan günlük verinin EPDK'ya aktığını bildiren Köktaş,''Elimize ulaşan verileri dağıtıcılara ait diğer bilgiler ile birleştirilerek, uluslararası standartlara uygun istatistiksel analiz yöntemlerinde kullanıyoruz. Edindiğimiz sonuçlarla, piyasa düzenini bozabilecek aykırı hareketleri en kısa sürede tespit ediyoruz'' dedi.
Köktaş, akaryakıt tüketimindeki seyri bayram süresince de detaylı olarak takip ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bayrama ilişkin üç günlük dönemde benzin tüketiminde bir hafta öncesine göre günlük 3 ile 4 milyon litrelik artış yaşandı. En yüksek tüketim cumartesi günü oldu. Buradan hareketle vatandaşın bayram tatilinde yola çıkmak için büyük oranda cumartesi gününü tercih ettiği sonucunu çıkarabiliriz.''