VAN

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun terör saldırılarından zarar gören esnafın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesine ilişkin açıklaması, Doğu Anadolu Bölgesinde olumlu karşılandı. Meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, uygulamanın kapsamının genişletilmesini istedi.

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, AA muhabirine, kentteki esnafın yaşanan olaylardan zarar gördüğünü ve iş yapamaz hale geldiğini anlattı.

Başbakan Davutoğlu'nun terör mağduru esnafın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesine ilişkin açıklamasının önemli ancak yeterli olmadığını kaydeden Aydemir, şöyle konuştu:

"Verilecek kredilerde kefil, ipotek istenirse bunun esnafa katkısı olmaz. Hatta esnafın yükü ağırlaşır. Vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesi de yeterli değil. Bu ertelemenin ardından uzun vadeli taksitlerle borcun alınmasını talep ediyoruz. Esnafa yönelik daha köklü çözümler bekliyoruz. Daha kapsamlı adımlar atılmalı."

MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal ise bölgede alınacak en önemli tedbirin, çatışma ortamının bitirilmesi olacağını söyledi.

"Keşke terör olmasa ve insanlar evlerinden yurtlarından göç etmek zorunda kalmasa" temennisinde bulunan Baynal, "Alınan bu tedbirler, pansuman tedbirlerdir. Kalıcı tedbirler alınmalı" diye konuştu.

"Doğru bir adım olduğunu düşünüyoruz"

Hakkari'de 21 Ekim'de PKK'lı teröristlerce bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucu 160 iş yerinin hasar gördüğü ve 20'sinin kullanılamaz hale geldiği Şemdinli ilçesinin Esnaf ve Sanatkarlar Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muharrrem, Başbakan Davutoğlu'nun esnafın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesine ilişkin açıklamasının esnafı mutlu ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bölgemizde yaşanan sokağa çıkma yasakları buna paralel sokaklarda yaşanan çatışmalardan dolayı esnafımız çok ciddi zararlar gördü ve sıkıntılar yaşadı. Bu haliyle ödemelerine yansımış oldu. Başbakanımızın açıklamış olduğu esnafın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesini doğru bir adım olduğunu düşünüyoruz."

"Açıklama, iş yeri yanan esnaf arkadaşlar adına bizi de çok sevindirdi"

Muş esnafından Reşat Atalay, terör olayları nedeniyle zor durumda kaldıklarını anlatarak, "Olaylar esnafa kötü yansıdı. İş yeri yanan arkadaşlarımız çeklerini senetlerini ödeyemediler. Başbakanımızın yaptığı açıklamada vergi ve prim borçlarının ertelenmesi iş yeri yanan esnaf arkadaşlar adına bizi de çok sevindirdi" dedi.