ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, üretileni pazarlayamamanın en büyük sorun olduğunu belirterek, "Ürettiğimizi pazarlamamız, piyasaya göre üretim ve planlama yapmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tüfenkci, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve beraberindeki heyet ile Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Ali Şen ve beraberindeki heyeti ayrı ayrı kabul etti.

Tavşan ve halcilerin sorun ve taleplerini dinleyen Tüfenkci, makamların halk için var olduğunu vurgulayarak, kapılarının sektör temsilcilerine her zaman açık olduğunu belirtti.

Üretileni pazarlayamamanın en büyük sorun olduğuna işaret eden Tüfenkci, "Ürettiğimizi pazarlamamız, piyasaya göre üretim ve planlama yapmamız gerekir." ifadesini kullandı.

Bakan Tüfenkci, tarlada üretilen ile sofrada tüketilen arasında çok büyük fiyat farkı olduğunu, bunun piyasanın şartları içerisinde makul kar ve ölçüler dahilinde çözülebileceğini anlattı.

Yaş sebze ve meyvenin, kendine has karakter ve kuralları bulunan bir sektör olduğunu belirten Tüfenkci, "Üretim ve arz zinciri arasında çok insan var. Burada da görünen tüm günahı ve eleştirileri de hal komisyoncusu, esnafları ve tüccarları alıyor çünkü görünen yüz onlar. Komisyoncu arkadaşlarımızın çok kar ettiğine dair bir görüntü var, tabii ki bu doğru değildir. Zincir içinde görünmeyen bir sürü insan var. Herkesi görünür kılmak gerekiyor. Bunların kar marjı da kamuoyu tarafından bilinmediğinden fiyat artışlarının nedeni komisyoncu olarak görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sektörün denetime tabi tutulması gereğine dikkati çeken Tüfenkci, sorunların tüm paydaşların katılımıyla oluşturulacak bir çalıştayda masaya yatırılması gerektiğini vurguladı.

Halciler de Tüfenkci'nin bakanlık görevine devam etmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Halleri biliyor olmanız bizim için büyük bir şans. Çok verimli toplantılar yapıyoruz. Toplantılarda kendimizi anlatmak derdinden öte siz bizi bildiğiniz için direkt sorunlarımızı konuşabiliyoruz." ifadesini kullandılar.