Küresel piyasalar pozitif görünümünü devam ettirirken, geçen haftanın ikinci yarısında alıcılı seyreden yurtiçi piyasalar yarın açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.
ABD'de, Merkez Bankası (Fed) Başkanlığının tek adayı Janet Yellen'in ekonomik aktivitedeki toparlanmanın istenilen düzeyde olmadığını ve genişlemeci para politikasına ihtiyacın devam ettiği yönündeki söylemleri sonrasında hisse senedi piyasaları kapanış ve gördüğü en yüksek seviye rekorlarını kırdı.
Haftanın ikinci yarısında açıklanan makroekonomik verilerin de genel olarak beklentileri karşılayamaması sonrasında parasal genişlemeye yönelik iyimserliğin arttığını ifade eden analistler, yükseliş isteğinin bu haftaya taşınmaya çalışılacağını kaydediyor.
Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,54 oranında yükseliş kaydederek günü tarihi kapanış rekoru olan 15.962 puandan tamamladı. Analistler, ABD'de veri takviminin haftanın ortasına kadar sakin olacağını, dolayısıyla öncelikle çarşamba günü açıklanacak Fed toplantı tutanaklarına kadar gelmesi muhtemel kar satışlarının gücünün takip edileceği belirtiyor.
Avrupa tarafında da ABD hisse senedi piyasalarına paralel olarak yükseliş isteğinin hakim olduğu görüldü. Almanya'da DAQX endeksi cuma günü yüzde 0,21 oranında yükseliş kaydederek kapanış rekorunu 9.169 puana taşırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,19, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41 oranında değer kazandı. Avro Bölgesinde bugün dış ticaret ve cari işlemler dengesi verileri takip edilecek.
Yurtiçi piyasalar, yarın açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK kararlarına odaklandı. Fed'in parasal genişlemeyi sınırlandırmak için acele etmeyeceği beklentilerinin artmasıyla geçen haftanın ikinci yarısında BIST 100 endeksinin yüzde 3'ün üzerinde değer kazandığını hatırlatan analistler, bu hafta PPK kararları Fed toplantı tutanaklarının yön üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. Bugün Hazine'nin düzenleyeceği ihalelerin takip edileceğini kaydeden analistler, geçen hafta başlaya yükseliş isteğinin bu haftaya taşınabileceğini tahmin ediyor.
AA Finans "Para Politikası Kurulu (PPK) Beklenti Anketi "ne katılan ekonomistler, yarın yapılacak PPK toplantısında politika faizinde ve faiz koridorunda değişiklik beklemiyor. 15 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen ankette ekonomistlerin hiçbiri yüzde 4,50 olan politika faiz oranında değişiklik beklemiyor. Bununla birlikte ekonomistlerden sadece biri Merkez Bankası'nın yüzde 7,75 olan borç verme ve yüzde 3,50 olan borçlanma faiz oranlarında 25 baz puanlık artış beklerken, diğerleri değişiklik öngörmüyor.
Ayrıca ankete katılan 15 ekonomistten sadece biri yabancı para zorunlu karşılık (ZK) oranlarında 50 baz puan indirim beklerken, diğerleri zorunlu karşılıklarda ve rezerv opsiyon katsayısında değişiklik beklemediğini bildirdi.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, eylül ayı özel sektörün yurt dışından sağladı kredi borcu
11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı cari işlemeler dengesi
12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı dış ticaret verileri