Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde genel olarak pozitif hava etkili olurken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları takip edilecek.
Küresel piyasalar dün Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından açıklanan ambargo kararlarının şahıslar düzeyinde olması ve ABD'de açıklanan sanayi üretimi ve kapasite kullanım verilerinin beklentileri aşması ile haftaya güçlü alışlarla başladı.
ABD'de yarın açıklanacak Merkez Bankası (Fed) kararları öncesinde Dow Jones endeksi dün yüzde 1,13 yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,96, Nasdaq bileşik endeksi ise yüzde 0,82 değer kazandı. ABD'de dün açıklanan şubat ayı sanayi üretimi beklentilerin oldukça üzerinde aylık yüzde 0,6 artış kaydetti.
Avrupa tarafında da hisse senedi piyasalarında geçen hafta görülen satıcılı seyrin ardından dün yüzde 1'i aşan yükselişler dikkati çekti. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 1,38 yükselişle 9.181 puandan tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,32 oranında değer kazandı.
Yurt içi piyalarda ise döviz kurları yatay seyrini devam ettirirken, BIST 100 endeksi yüzde 1,45 yükselişle 64.000 puanı aşarak 64.198 puanla son bir ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, bugün PPK kararlarının takip edileceğini belirterek, yurt dışında ise Rusya'nın Kırım'ın bağımsızlığını tanıması sonrasında Ukrayna'nın atacağı adımlar ile Rusya, Avrupa ülkeleri ve ABD'den gelecek haber ve açıklamaların küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Bugün açıklanacak TCMB PPK toplantısı kararlarına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans beklenti anketine katılan ekonomistler faiz oranlarında değişiklik beklemiyor.
Ankete katılan 18 ekonomistin sadece biri Merkez Bankasının bir hafta vadeli repo ihale faizinde, piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faizinde, marjinal fonlama oranında ve borçlanma faiz oranında 25 baz puan artış beklerken, diğerleri hiçbir değişiklik öngörmüyor.
TCMB'nin gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12'de, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,5'te, borçlanma faiz oranı yüzde 8'de ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10'da bulunuyor.