Küresel piyasalar genel olarak dalgalı bir seyir izlerken, yurtiçinde düşüş eğilimindeki döviz kurları nedeniyle pozitif havanın etkili olduğu görülüyor.
ABD'de dün piyasaların resmi tatil nedeniyle kapalı olmasının diğer piyasalarda da işlem hacmini düşürdüğü gözlendi. Küresel piyasaların ana gündem maddesi Eurogroup maliye bakanları toplantısında Yunanistan ile ilgili görüşmeler olurken, parite piyasası dar bant içinde dalgalı bir seyir izledi.
Dünkü toplantıda Avro Bölgesi Maliye Bakanları, mevcut mali programın uzatılması talebinde bulunması için Yunanistan'a 5 gün süre verdi. Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, mevcut programı sonlandırarak köprü kredisiyle zaman kazanmak isteyen Yunanistan'ı geri adım atmaya zorlarken, Yunanistan'dan bu yönde talep gelmesi halinde Avro Bölgesi maliye bakanlarının en geç cuma günü olağanüstü toplanabileceği belirtildi. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ise Atina ile Eurogroup arasındaki anlaşmazlığa rağmen, 48 saat içinde ortak bir yol bulunup, namuslu bir anlaşma sağlanacağını söyledi.
Açıklamalarla dalgalan piyasalarda avro/dolar paritesi 1,1320 - 1,1420 bandında hareket ederken, Yunanistan'da ASE endeksi yüzde 3,83 değer kaybetti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,37, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 düşüş kaydetti.
Yarın açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararları öncesinde Asya piyasalarında bugün yatay bir seyir izleniyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,10 düşüşle günü tamamlarken, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 0,75 yükseldi. Güney Kore'de Merkez Bankası'nın, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 2'de bırakmasının ardından dolar/won paritesi yüzde 0,14 yükselirken, Kospi endeksi yüzde 0,16 yükseliş kaydetti.
Yurtiçinde düşüş eğilimindeki döviz kurlarının pozitif etkisi ile BIST 100 endeksi günü yüzde 0,27 artışla 86.000 puanın üzerinde tamamladı. Dolar/TL dün düşüşünü üçüncü güne taşıyarak 2,4644'den 2,4458'e kadar geriledikten sonra günü 2,4560'dan tamamlamıştı. Analistler, bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,45'in hemen üzerinde alıcı bulan dolar/TL'nin 2,4460'ın altına gerilemesi durumunda düşüşün ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.
Analistler, yurtdışında Yunanistan konusunda gelecek haber ve açıklamalar ile Almanya ve ABD'de açıklanacak veriler, yurtiçinde ise Hazine'nin düzenleyeceği tahvil ihalesinin takip edileceğini kaydediyor. BIST 100 endeksinin 86.400 ve 87.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu ifade eden analistler, 85.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
11.30 İngiltere, ocak ayı TÜFE
12.00 Almanya, ZEW Beklenti Anketi
15.30 ABD, şubat ayı New York Fed imalat sanayi endeksi