Küresel piyasalar dün açıklanan makroekonomik verilerle genel olarak karışık bir seyir izlerken, hafta sonuna kadar devam edecek yoğun veri ve haber trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
ABD'de dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde artış göstermesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri artış eğilimini devam ettirdi ve yüzde 2,60 sınırına yükseldi. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisi başta olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini belirten analistler, faizlerdeki yükseliş eğilimi nedeniyle hisse senedi piyasalarında dün görülen düşüşlerin sınırlı kaldığına dikkati çekiyor. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,13 düşüşle günü 16.722 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,04, Nasdaq endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti.
Avrupa tarafında, yarın açıklanacak Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde genel olarak yatay bantta dalgalı bir seyir izleniyor. Avro/dolar paritesi 1,3590 - 1,3650 bandı arasında dalgalı hareketini sürdürürken, Avro Bölgesi'nde işsizlik ve enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından hisse senedi piyasaları yükselişini devam ettiremedi ve günü düşüşle tamamladı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,31, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,41, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,27 düşüş kaydetti.
Yurt içinde ise açıklanan mayıs ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından yükselişe geçen BIST 100 endeksi, 79.500 seviyesinin üzerinde tutunamadı ve ikinci seansta kazançlarının büyük kısmını geri verdi. Küresel piyasalarda doların diğer gelişen ülke para birimleri karşısında yükselişe geçmesi ve artan küresel faizlerin hisse senedi piyasasında satış baskısını artırdığını ifade eden analistler, yurt içi ve yurt dışında açıklanacak makroekonomik verilerin ve doların seyrinin yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 77.900 seviyesinin destek, 80.000 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu ifade ederek, dolar/TL'nin ise 2,12 üzerinde kalması durumunda TL varlıklarına satış baskısının artabileceğini tahmin ediyor.