Küresel piyasalar IMF'nin büyüme beklentilerini düşürmesiyle güne başlarken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını bekliyor.
IMF, düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi desteklemesine karşın bazı risklerin büyümeyi yavaşlattığını belirterek, 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti. Buna göre, bu yılki büyüme beklentisi yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e, 2016 tahmini de yüzde 4'ten 3,7'ye geriledi.
ABD'de dün pay piyasalarının kapalı olmasının ardından bugün de veri gündeminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin öne çıkabileceğini belirten analistler, küresel büyümeye ilişkin endişelerin, şirket karlılıkları üzerinde baskı oluştururken, faiz artırım sürecinin ise ötelenebileceği ya da tahminlerden daha yavaş olacağı beklentisini kuvvetlendirdiğini ifade ediyor.
Avrupa tarafında, perşembe günü açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde avro/dolar paritesi 1,1545 - 1,1640 aralığında yatay bir seyir izlerken, pay piyasalarında yükseliş eğilimi dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,73, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,35 değer kazandı. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak ÜFE ve ZEW endekslerinin takip edileceğini kaydediyor.
Asya tarafında Çin'de açıklanan 2014 yılı GSYH, beklentilerin hafif üzerinde yüzde 7,4 artarken, bu veri Çin için son 24 yılın en düşük büyümesine işaret etti. Çin'de ayrıca perakende satışlar ve sanayi üretimi verisi de beklentilerin üzerinde yükseldi. Şu dakikalarda Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1,67 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yarın başlayacak Merkez Bankası (BoJ) toplantısı öncesinde günü yüzde 2,07 yükselişle tamamladı.
Yurtiçinde, küresel piyasalardaki pozitif havanın da desteği ile BIST 100 endeksi günü analistlerin gün içi direnç olarak nitelendirdikleri 88.000 puanın üzerinde tamamlarken, tahvil faizleri bugün gerçekleştirilecek TCMB Para Politikası Kurulu'nda (PPK) faizlerin düşürülebileceği beklentilerinin artması ile geriledi. TCMB faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını aktaran analistler, BIST 100 endeksin 89.000 ve 89.900 seviyelerinin direnç, 87.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.
AA Finans'ın, PPK toplantısına ilişkin beklenti anketine göre, ekonomistlerin yarısı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) indirim olacağını, diğer yarısı ise herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Politika faizinde değişiklik beklediğini bildiren 3 ekonomist 25 baz puanlık ve 5 ekonomist 50 baz puanlık indirim olacağını öngörüyor.
TCMB'nin geçen ayki PPK toplantısında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25, marjinal fonlama oranı yüzde 11,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75 ve borçlanma faiz oranı yüzde 7,50 düzeyinde sabit tutuldu.