Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatma kararının ardından yükselen faizlerin geçen haftanın son işlem gününde düşüş kaydetmesi pozitif görünümün korunmasını sağlıyor.
ABD'de 10 yıllık tahvil faizleri cuma günü gördüğü en yüksek yüzde 2,9643 seviyesinden düşüşe geçerek haftayı 2,8831 seviyesinden tamamalarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,26 oranında yükselişle 16.221 puandan kapandı. Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,48, Nasdaq Bileşik endeksi ise yüzde 1,15 oranında değer kazandı. Analistler, bugün kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, bu hafta Noel haftası olması nedeniyle piyasaların açık olduğu günlerde de düşük işlem hacmiyle pozitif görünümün korunmaya çalışılacağını tahmin ediyor.
Avrupa tarafında da makroekonomik verilerdeki toparlanma ve Fed kararının gelişmiş ülke piyasalarına pozitif etkisiyle yükseliş isteğinin devam ettiği görüldü. Almanya'da DAX endeksi yüzde cuma günü yüzde 0,69 oranında yükseliş kaydederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,40, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,33 oranında değer kazandı.
Fed kararının ardından özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen düşüşlerin İstanbul merkezli operasyona ilişkin belirsizliklerle yurt içi piyasalarda daha güçlü hissedildiği görüldü. Bu hafta operasyona ilişkin belirsizliklerin azalmasıyla piyasaların pozitif yönde tepki verebileceğini belirten analistler, ABD'de 10 yıllık tahvil faizlerinin seyrinin de gelişmekte olan ülkelerle birlikte yurt içi piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. BIST 100 endeksinde 69.000 ve 68.400 seviyelerinin destek olduğunu ifade eden analistler, 70.000 puanın üzerinde 72.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
15.30 ABD, kasım ayı kişisel gelir ve harcamalar
16.55 ABD, aralık ayı Michigan güven endeksi