Küresel piyasalar, geçen hafta yoğun haber ve veri trafiği ile dalgalı bir seyir izlerken, yeni haftada yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yurt dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararları takip edilecek.
ABD'de geçen haftanın son işlem gününde açıklanan TÜFE ve sanayi üretim verilerinin ardından pay piyasalarında yüzde 1'i aşan yükselişler görülürken, bugün Martin Luther King günü nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Cuma günü yoğun veri takviminin ardından özellikle enflasyon verisinin düşüşe işaret etmesinin desteği ile Dow Jones endeksi yüzde 1,10, S&P 500 endeksi yüzde 1,34, Nasdaq endeksi yüzde 1,39 yükseldi.
Avrupa tarafında Yunanistan'a ilişkin siyasi ve ekonomik belirsizliğin devam etmesi ve ekonomide toparlanmanın yetersiz olduğuna ilişkin açıklamaların ardından gözler ECB'ye çevrildi. Perşembe günü açıklanacak ECB kararlarının piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, avro/dolar paritesindeki hareketliliğin de izleneceğini kaydediyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,35, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,79, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,31 değer kazandı.
Asya tarafında bugün Çin'de Şanghay endeksi, bazı aracı kurumlara kredili işlem yasağı getirildiği haberlerinin ardından oluşan tedirginlikle yaklaşık yüzde 8 değer kaybederken, dolar/yuan paritesi yaklaşık yüzde 0,20 yükseldi. BoJ'un perşembe günü faiz kararını açıklayacağı Japonya'da ise Nikkei 225 endeksi yüzde 0,89 yükseldi.
Yurt içinde, geçen haftayı küresel piyasalardaki sert dalgalanmalara karşı genel olarak pozitif bir seyirle tamamlayan piyasalar, yeni haftada yarın açıklanacak TCMB faiz kararı yön üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor. Analistler, dolar/TL'de 2,3420'nin altında kalınması durumunda pozitif seyrin devam edebileceğini ve BIST 100 endeksinde 89.900 seviyesindeki teknik fiyat boşluğunun gündemde olacağını tahmin ediyor. Bugün ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle işlem hacminin düşük olabileceğini aktaran analistler, olası düşüşlerde BIST 100 endeksinin 87.000 ve 86.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini dile getiriyor.