Küresel piyasalar, dün İsviçre Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi ve kur politikasında yaptığı değişiklikle sert bir şekilde dalgalanırken, bugün yoğun veri gündemi ve dünkü dalgalanmanın ardından para piyasalarına ilişkin "hasar tespit" açıklamaları takip edilecek.
İsviçre Merkez Bankası dün mevduat faizini yüzde eksi 0,75'e düşürürken, aynı zamanda avro başına 1,20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son verdi. Kararın ardından açıklamalarda bulunan İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, kararın kaçınılmaz olduğunu ve bu önlemin daha fazla ertelenemeyeceğini söyledi. Minimum kur uygulamasına, İsviçre frangının olağanüstü değerlendiği ve finansal piyasalar üzerindeki belirsizliğin son derece yüksek seviyeye geldiği bir dönemde son verildiğini bildiren Jordan, "olağanüstü ve geçici" olarak nitelediği kararın İsviçre ekonomisinin zarar görmesini engellediğini söyledi. Kararın ardından İsviçre frangı avro karşısında yaklaşık yüzde 19, dolar karşısında ise yüzde 18 değer kazandı, İsviçre borsası yüzde 8,67 geriledi.
Analistler, İsviçre Merkez Bankası'nın aldığı kararların özellikle frank ile borçlanan kişi ve kurumlar üzerinde telafisi çok zor olan negatif sonuçları olacağını belirterek, dün akşamdan itibaren kurumların hasar tespit çalışmalarının başladığını ve bu konuyla ilgili haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
ABD'de dün risksiz varlıklara olan talebin artarak devam etmesi ile 10 yıl vadeli tahvil faizleri Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyesi olan 1,7106'ya kadar gerilerken, pay piyasalarında da düşüşler etkili oldu. Analistler, bugün başta TÜFE ve sanayi üretimi, olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini ifade ediyor.
Avrupa tarafında Yunanistan'a ilişkin siyasi ve ekonomik belirsizliklere ek olarak İsviçre Merkez Bankası'nın piyasalara şok etkisi yapan kararları ile avro/dolar paritesi Kasım 2013'ten bu yana en düşük seviyesi olan 1,1568'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,16'nın hemen üzerinde dengelenme çabasında. Analistler, dünkü gelişmelerin Avro Bölgesi'ne direk ve dolaylı etkilerinin inceleneceğini ve buna ilişkin haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, bugün açıklanacak aralık ayı TÜFE verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.
Yurt içinde, dün paritelerdeki sert dalgalanmaların etkisiyle yükselişe geçen dolar/TL'nin 2,31 seviyelerinde dengelendiği, BIST 100 endeksinin ise banka payları öncülüğünde yükseliş isteğini sürdürdüğü görüldü. Hindistan Merkez Bankası'nın faiz indirim kararının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) ilişkin faiz indirim beklentilerinin arttığını ifade eden analistler, bugün açıklanacak beklenti anketinin izleneceğini belirtiyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
12.00 Avro Bölgesi, aralık ayı TÜFE
14.30 Türkiye, TCMB ocak ayı beklenti anketi
15.30 ABD, aralık ayı TÜFE
16.15 ABD, aralık ayı kapasite kullanımı
16.15 ABD, aralık ayı sanayi üretimi
17.00 ABD, Michigan Üniversitesi ocak ayı güven endeksi