Küresel piyasalar, özellikle paritelerde yükselen volatilitenin etkisi ile genel olarak negatif bir seyir izlerken, yurtiçi piyasalar Hazine'nin düzenlediği ihalelere odaklandı.
ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde olmasının ardından pay piyasalarındaki düşüşler dün de devam etti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,53, S&P 500 endeksi yüzde 0,42, Nasdaq endeksi yüzde 0,39 değer kaybederken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yükselişini sürdürerek yüzde 1,98'e çıktı. Analistler, bugün açıklanacak fabrika siparişleri verisinin takip edileceğini belirtiyor.
Avrupa tarafında, Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin devam etmesi tedirginlikleri artırırken, avro/dolar paritesi 1,1270'e kadar geriledikten sonra 1,13'ün üzerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi dün günü yüzde 1,69 değer kaybıyla tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,24, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 düşüş kaydetti. Bugün açıklanacak Avro Bölgesi ÜFE verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, Yunanistan ile ilgili gelişmelerin ve yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Dün akşam piyasalar kapandıktan sonra, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Kazakistan, Venezuela, Bahreyn ve Umman'ın kredi notlarını, gerileyen petrol fiyatlarının kamu gelirlerini ciddi oranda azaltması nedeniyle düşürürken, Suudi Arabistan'ın "durağan" olan kredi görünümü ise "negatif"e çevirdi. S&P'den yapılan açıklamada, not indirimlerinin genel olarak son 7 ayda yüzde 50'nin üstünde değer kaybeden ham petrol fiyatlarının tahminlerindeki revizyondan kaynaklandığı bildirirken, Venezuela'nın buna ilaveten döviz kurundaki zayıflama, yüksek enflasyon ve durgunlukla da mücadele ettiği ifade edildi.
Petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve doların diğer para birimleri karşısındaki yükseliş eğiliminin ekonomiler üzerindeki olası negatif etkilerinin piyasalar açısından belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin eden analistler, faizlerdeki yükseliş eğiliminin de takip edileceğini ifade ediyor.
Yurtiçinde Hazine'nin dün düzenlediği iki ihaleden sonra yükselen gösterge tahvilin faizinin, bugünkü üç ihalenin ardından izleyeceği seyrin piyasalar açısından önemli olacağı belirtiliyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 8,16'dan yüzde 8,36'ya yükselirken, BIST 100 endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti. Analistler yarın açıklanacak cari açık verisinin öncesinde, bugün Hazine'nin düzenleyeceği 2, 6 ve 9 yıl vadeli tahvil ihalelerin takip edileceğini, BIST 100 endeksinin 83.600 seviyesinin destek, 85.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.