Küresel piyasalar, haftaya İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşmaya varılmasının ardından düşen petrol ve emtia fiyatlarının etkisiyle başladı.
İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, İran'ın nükleer programına ilişkin Cenevre'deki müzakerelerin üçüncü turunda beşinci günün sonunda anlaşmaya varıldı. Anlaşmanın ardından Brent petrolü Asya borsalarında haftaya yüzde 2,3 oranında düşüşle 108 doların hemen üzerinden başlarken, altının onsu ise düşüş trendi içindeki hareketini devam ettirerek 1.228 dolara geriledi. Analistler, İran ile yapılan anlaşmanın İran'a yaptırımları tamamen ortadan kaldırmadığını, ancak daha büyük riskleri ortadan kaldırdığı için piyasalara ve bölgeye pozitif etkisinin yüksek olmasını bekliyor.
Geçen hafta ABD'de genel olarak pozitif seyrini devam ettiren ve gördüğü en yüksek seviye ve kapanış rekorlarını kıran Dow Jones endeksi cuma günü tarihinde ilk kez 16.000 puanın üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Dow Jones endeksi cuma günü yüzde 0,34 oranında değer kazanırken, üst üste yedinci haftayı da yükselişle tamamlamış oldu. Dow Jones endeksi geçen hafta haftalık bazda yüzde 0,65, son 7 haftada ise yüzde 6,58 oranında yükseliş kaydetti.
Analistler, bu hafta ABD'de perşembe günü yarım gün ve cuma günü tam gün resmi tatil olması nedeniyle işlem yapılmayacağını hatırlatarak, haftanın ilk yarısında açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların kısa vadeli yönü üzerinde belirleyici olabileceğini belirtiyor.
Avrupa hisse senedi piyasalarında da New York borsalarındaki yükseliş trendine paralel bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,25 oranında yükselişle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,58, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,81 oranında değer kazandı. Analistler, Avrupa'da haftanın ilk yarısında veri gündeminin zayıf olduğunu, dolayısıyla piyasaların iç dinamiklerine dönebileceğini kaydediyor.
Yurtiçinde ise geçen hafta sınırlı da olsa düşüş eğiliminde olan döviz kurlarının da pozitif etkisiyle yükseliş isteğinin arttığı Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 1,84 oranında yükseliş kaydetti.
Analistler, bugün açıklanacak kapasite kullanım oranı verisinin takip edileceğini belirterek, yarın PPK toplantı özeti, perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2013 yılı 2. finansal istikrar raporu ve cuma günü dış ticaret dengesi verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. BIST 100 endeksinin 74.000 - 74.300 aralığının destek, 76.300 ve 77.700 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirten analistler, ABD verilerinin de piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edeceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, kasım ayı sektörel güven endeksleri
14.30 Türkiye, kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı
17.00 ABD ekim ayı bekleyen konut satışları
17.30 ABD, kasım ayı Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksi