Küresel piyasalar, ABD'de parasal genişlemenin geleceğine yönelik sinyalleri arayacağı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin bugün Temsilciler Meclisi'nde yapacağı konuşmaya odaklandı.
ABD'de Dow Jones endeksinin açıklanan şirket karlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle son dört işlem gününde test ettiği 15.500 direncini Bernanke'nin konuşması öncesinde kıramayınca yatay bir seyir izledi ve günü yüzde 0,21 oranında düşüşle 15.452 puandan tamamladı. Analistler, bugün Bernanke'nin Temsilciler Meclisi'nde yapacağı para politikası sunumu ve sonrasında yapacağı açıklamalarda parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik detayların aranacağını belirterek, ayrıca gün içinde açıklanacak şirket karlarının da takip edileceğini belirtiyor.
Avrupa tarafında da genel olarak ABD piyasalarına paralel bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesinin yükseliş isteğini devam ettirdiği ve 1,32 kritik direncine doğru tırmandığı görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,41 oranında değer kaybıyla 8.201 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,45 oranında düşüş kaydetti. Analistler, Almanya'da açıklanan ZEW güven endeksinin beklentilerin altında gelmesiyle hisse senedi piyasalarında satış baskılarının arttığını, ancak Bernanke'nin açıklamalarına odaklanan piyasalarda etkilerin sınırlı kaldığını kaydediyor.
Yurt içinde, Hazine'nin düzenlediği ihalelerin başarıyla sonuçlanması ve önceki gün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın finansal istikrarı sağlamak adına gerekli önlemlerin alınacağı açıklamasının ardından sakinleşen döviz piyasası, piyasaların normalleşeceğine yönelik iyimserliği artırdı. Bununla birlikte Bernanke öncesinde BIST 100 endeksinin güçlü direnç konumunda olan 77.000 seviyesini kıramaması bu seviyelerden satış baskılarının artmasına neden oldu. BIST 100 endeksi günü yüzde 0,72 oranında düşüşle 75.678 puandan tamamlarken, analistler, bugün Bernanke'nin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ve endeksin 73.000 - 77.000 seviyelerinin kritik destek ve direnç olarak izleneceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
15.30 ABD, haziran ayı konut başlangıçları
17.00 ABD, Fed Başkanı Bernanke'nin konuşması
17.30 ABD, haftalık petrol stokları
21.00 ABD, Fed temmuz ayı Bej Kitap raporu açıklanacak