Küresel piyasalar, ABD ekonomisinin 3. çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 5 büyümesinin ardından dalgalı bir seyir izlerken, dün satış baskısının etkili olduğu yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandı.
ABD'de dün açıklanan 3. çeyrek GSYH verisi yüzde 5 ile son 11 yılın en hızlı büyümesine işaret ederken, 2 yıl ve 10 vadeli tahvil faizleri yükseldi, pay piyasaları rekor tazeledi. Dün 10 yıl vadeli tahvil faizleri verilerin ardından yüzde 2,10'dan yüzde 2,27'ye kadar yükselirken, 2 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 0,74 ile yaklaşık son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,36 yükseliş kaydederek tarihi kapanış rekorunu 18.024 puana taşırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,17 değer kazanarak 2.082 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, bugün ABD piyasalarında Noel tatili nedeniyle yarım gün işlem yapılacağını belirterek, yarın kapalı olacak piyasalarda bugün düşük işlem hacmi ile yatay bir seyir izlenebileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında ABD büyüme verisinin ardından avro/dolar paritesi yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesi olan 1,2165'e gerilerken, pay piyasaları bugün başlayan Noel tatili öncesinde yükseliş kaydetti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,42, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,33 yükseliş kaydetti. Avrupa piyasalarının bazılarında bugün işlem yapılmazken, Londra başta olmak üzere bazı piyasalarda ise yarım gün işlem yapılacak.
Asya tarafında, dün resmi tatil olan Japonya'da Nikkei 225 endeksinin bugün yüzde 1,24'lük yükselişi dikkati çekerken, Çin'de Şanghay endeksi ise sert dalgalanmasını sürdürerek kapanışa yakın yüzde 2,75 düşüş kaydetti.
Yurt içi piyasalarda, bugün açıklanacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı öncesinde dün ABD büyüme verisi ile satış baskısının etkili olduğu görüldü. ABD büyüme verisinin beklentileri aşması ile küresel dolar talebinin arttığını ifade eden analistler, buna bağlı olarak dolar endeksinin 2006 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktığını kaydediyor. Dolar talebindeki artışın etkisiyle dolar/TL 2,32 seviyesini aşarak 2,3250'yi görürken, BIST 100 endeksi ise yüzde 0,77 azalışla 84.488 puana geriledi. Analistler TCMB faiz kararının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, yurt dışında başlayan ve çoğunlukla 2 gün sürecek tatiller nedeniyle düşük işlem hacmi ile dalgalı bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor.
AA Finans'ın PPK toplantısına ilişkin gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistlerin biri hariç tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) herhangi bir değişiklik yapılmayacağını tahmin ediyor. Politika faizinde değişiklik beklediğini bildiren bir ekonomist ise 25 baz puanlık indirim olacağını tahmin ediyor.
TCMB'nin geçen ayki PPK toplantısında marjinal fonlama oranı yüzde 11,25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75, borçlanma faiz oranı yüzde 7,50 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutuldu.