Küresel piyasalarda ABD'deki bütçe sorunu ve yaklaşan borç tavanı nedeniyle tedirginlik devam ederken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine odaklandı.
ABD'de Başkan Obama ile Cumhuriyetçiler arasındaki restleşme dün de devam ederek bütçe konusunda anlaşmazlık çözülemeyerek böylece ABD hükümetinin "kepenkleri kapatması" sonrasında Senato'daki görüşmelerde yumuşama olacağı yönündeki beklentiler gerçekleşmedi. Başkan Obama ve Cumhuriyetçiler tarafından gelen söylemlerin sertleşmesinin kepenklerin beklentilerden daha uzun süre kapalı kalabileceği endişelerini artırmasıyla Dow Jones endeksi günü yüzde 0,39 oranında düşüşle tamamladı.
Avrupa tarafında Merkez Bankası'nın (ECB) faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları avro/TL'nin 8 ay sonra tekrar 1,36 seviyesinin üzerine çıkmasına neden olurken, yükselen avro hisse senedi piyasası üzerinde negatif yönde baskı yaptı. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,69 oranında düşüşle tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,92, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35 oranında düşüş kaydetti.
Yurtiçinde ise döviz kurlarındaki gevşemeye karşın hisse senedi piyasalarında özellikle banka hisselerinde satışların yoğunlaştığı görüldü. BIST 100 endeksi günü yüzde 1,71 oranında düşüşle tamamlarken, dolar/TL ise ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdamı verisinin beklentilerin altında kalmasıyla dün 2,01 seviyelerine geriledi. Bugün açılışta 2 seviyesinin altına gerileyen dolar/TL'nin hisse senedi piyasalarını pozitif etkileyebileceğini belirten analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Brezilya'nın not görünümünü pozitiften durağana çevirmesinin ise negatif algılanabileceğini kaydetti.
Yurtiçi piyasaların bugün TÜİK tarafından açıklanacak eylül ayı enflasyon verilerine odaklanacağını ifade eden analistler, BIST 100 endeksinde 74.000 - 77.000 bandı arasındaki dalgalı hareketin devam edebileceğini, bu bant kırılmadığı sürece yeni bir trendden bahsetmenin mümkün olmayacağını kaydediyor.
Bugün açıklanacak eylül ayı enflasyonuyla ilgili olarak AA Finans Beklenti Anketi'ne göre, ekonomistlerin eylül ayı enflasyon artışı beklentilerinin ortalaması yüzde 0,55 oldu. Ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentileri en yüksek yüzde 0,73 ve en düşük ise yüzde 0,15 aralığında yer aldı.