Küresel piyasalar, dün açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden kötü gelmesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesinin tedirginliği ile negatif seyrediyor.
ABD'de dün fabrika siparişleri ve hizmet sektörüne ilişkin verilerin beklentilerin altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 17.500 seviyesini kırarak günü yüzde 0,74 düşüşle 17.372 puandan tamamladı. Dün S&P 500 endeksi yüzde 0,89, Nasdaq endeksi yüzde 1,29 değer yitirdi. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdamı ve Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Avrupa tarafında, son açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri artırması ve Yunanistan belirsizliğinin gündemin üst sırasındaki yerini korumasıyla pay piyasalarında ve avro/dolar paritesinde düşüşler devam ediyor. Avro/dolar paritesi, dün ABD fabrika siparişleri verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından toparlamaya çalışsa da alımların güçlenemediği ve düşüş eğiliminin sürdüğü görüldü. Parite, yaklaşık 9 yılın en düşük seviyesi olan 1,1854'e kadar gerilerken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,04, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,68, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,79 değer kaybetti.
Asya tarafında pay piyasalarında bugün karışık bir seyir izlenirken, dolar/yen paritesi 118,40 seviyelerinden gelen alımlarla 119'un üzerine çıktı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinde tamamladı, Çin'de Şanghay endeksi ise yüzde 1'in üzerinde geriledikten sonra kapanışa yakın kayıplarını telafi ederek artıya geçti.
Yurt içinde küresel piyasalardaki negatif seyre karşın Hazine'nin düzenlediği ihalelere gelen güçlü talep ile faizler geriledi, BIST 100 endeksi yüzde 0,52 artışla 86.900 puanın üzerinde kapandı. Bugün küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisi ile bankalararası piyasada güne 2,33 seviyelerinden başlayan dolar/TL'nin borsanın açılışını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden analistler, buna karşın son günlerde özellikle yabancı yatırımcı alımları ile pozitif yönde ayrışan BIST 100 endeksinin yine iç dinamiklere odaklanabileceğini belirtiyor. Analistler, endeksin 87.000 puanın önemli direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda 89.900 seviyelerinde bulunan teknik fiyat boşluğunun gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.55 Almanya, aralık ayı işsizlik
12.00 Avro Bölgesi, kasım ayı işsizlik
12.00 Avro Bölgesi TÜFE
15.15 ABD, ADP aralık ayı özel sektör istihdamı
15.30 ABD, kasım ayı dış ticaret dengesi
21.00 ABD, Fed 16-17 Aralık toplantı tutanakları