Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün açıklayacağı kararlara odaklandı.
Küresel piyasalarda, ABD ve Avrupa'da açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerin altında kalmasının ardından ekonomik aktiviteye yönelik endişeler bugün açıklanacak İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının (BoE, ECB) kararlarının önemini artırdı. Özellikle ECB'nin faiz indirimi veya uzun vadeli refinansman (LTRO) yönünde adım atabileceğine yönelik ekonomist beklentileri değişiklik gösteriyor. Bugünkü toplantıda faiz ya da LTRO konusunda bir adım atması gerektiğini düşünen ekonomistler ile gelecek toplantıyı bekleyeceğine ilişkin öngörü açıklayan ekonomistler dengelenmiş görünüyor.
Dün ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam ve ISM imalat dışı endeksin beklentilere yakın açıklanmasının ardından Dow Jones endeksi günü hemen hemen önceki kapanış seviyesi olan 15.440 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,2 oranında değer kaybetti. Analistler bugün ABD'de açıklanacak dış ticaret verilerinin takip edileceğini belirterek, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine kadar yatay seyrin devam edebileceğini tahmin ediyor.
Bugün açıklanacak Merkez Bankası kararlarına odaklanan Avrupa'da dün genel olarak yatay bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,13 oranında düşüş kaydederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,13, İspanya' da IBEX 35 endeksi yüzde 0,21 oranında değer kazandı.
Yurt içi piyasalarda da küresel piyasalara paralel olarak yatay bir seyir izlenirken, bugün açıklanacak ECB kararı ve cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisi bekleniyor. BIST 100 endeksi dün günü 62.442 puandan tamamlarken, döviz kurlarındaki yatay ve pozitif seyirden de destek bulmaya devam ettiği görülüyor. Analistler, endeksin 62.000 puanın üzerinde kaldığı sürece teknik olarak pozitif görünümü koruyacağını belirterek, 63.500 - 63.700 aralığı ve 64.400 seviyelerinin önemli dirençler olarak takip edileceğini kaydediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ocak ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları
13.00 Almanya aralık ayı fabrika siparişleri
14.00 İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
14.45 Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı
15.30 ECB Başkanı Mario Draghi basın toplantısı
15.30 ABD haftalık işsizlik maaş başvuruları
15.30 ABD aralık ayı dış ticaret dengesi