Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarının ardından pozitif görünüm devam ediyor.
ABD'de dün Fed Başkanı Yellen'in Senato'da yaptığı sunumun ardından gerçekleştirilen soru cevap bölümündeki açıklamaları, önceki söylemlerden çok farklı olmasa da piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Yellen'in para politikasında sürprizlerin olmayacağı ve parasal genişlemenin mevcut trend devam ettiği taktirde sonbahara kadar sonlandırılabileceği açıklaması dikkati çekerken faiz artışının işsizlik ve enflasyonda eşik değerlere ulaşılsa bile otomatik olarak başlanmayacağını tekrar vurguladı.
Açıklamaların ardından S&P 500 endeksi yüzde 0,49 oranında yükseliş kaydetti ve tarihinin en yüksek kapanış rekorunu kırarak günü 1.854 puandan tamamladı. Dow Jones endeksi ise dün yüzde 0,46 oranında değer kazandı. Analistler, ABD'de bugün 4. çeyrek GSYH olmak üzere açıklanacak yoğun veri trafiğinin takip edileceğini belirterek, hisse senedi piyasalarındaki pozitif seyrin haftanın son işlem gününde de devam edebileceğini tahmin ediyor.
Avrupa tarafında avro/dolar paritesi dün 50 günlük hareketli ortalamasının da altına geriledikten sonra ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesine karşın yükselişe geçerek iki haftadır içinde bulunduğu 1,3680 - 1,3770 bandına geri döndü. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,76 oranında düşüşle günü 9.588 puandan tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi yatay bi seyir izledi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,16 yükseliş kaydetti.
Yurtiçinde ise dolar/TL'nin sakin seyri ve BIST 100 endeksinin 61.000 desteğinden gelen tepki alımları ile izlenen olumlu havayı gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 11 üzerinde tutunması sınırladı. Ukrayna ve Kırım'daki toplumsal olaylar ve Rusya'nın müdahil olabileceği yönündeki endişelerin gelişen ülke varlıkları üzerinde yarattığı baskının dün öğleden sonra hafiflediği görüldü. Analistler, BIST 100 endeksi için 61.000 seviyesinin güçlü destek konumunda olduğunu ifade ederek, dolar/TL'nin de 2,2150 seviyesinin altına gerilemesi durumunda borsada alışların güçlenebileceğini tahmin ediyor. Bugün ocak ayı dış ticaret verilerinin takip edileceğini ifade eden analistler, ABD verilerinin de yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Saat 10.00'da açıklanacak dış ticaret açığına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin ocak ayında dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması 7,3 milyar dolar oldu. Ankete katılan ekonomistler arasında ocak ayı dış ticaret açığına ilişkin en yüksek beklenti 8,2 milyar dolar, en düşük beklenti 6,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Öte yandan ankete katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalamasına göre ocak ayında ihracatın 12,33 milyar dolar ve ithalatın ise 19,78 milyar dolar olacağı tahmin edildi. Ankete katılan ve 2014 yılsonu beklentisini bildiren 11 ekonomistin yılsonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması 87,15 milyar dolar.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye ocak ayı dış ticaret verileri
12.00 Avro Bölgesi ocak ayı işsizlik oranı
15.30 ABD 4. çeyrek GSYH
16.45 ABD şubat ayı Chicago PMI
16.45 ABD Michigan Üniversitesi şubat ayı güven endeksi
17.00 ABD ocak ayı bekleyen konut satışları