Küresel piyasalarda, ABD borsalarının 1,5 günlük tatil olması nedeniyle düşük işlem hacimle de olsa pozitif görünüm korunurken, dün negatif ayrışmasını sürdüren yurt içi piyasalar bugün açıklanacak ekim ayı dış ticaret verilerine odaklandı.
Dün ABD'de Şükran Günü tatili nedeniyle işlem yapılmazken, bugün de yarım gün işlem yapılacak olması küresel piyasalarda işlem hacmini düşürdü. Avrupa tarafında açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentileri karşılamasıyla, düşük işlem hacmiyle de olsa avro/dolar paritesi 1,36 seviyesinin üzerine yükselirken, hisse senedi piyasalarında ise yükseliş eğiliminin korunması dikkati çekti. Bugün güne kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Hollanda'nın notunu düşürmesi haberi ile başlayacak olan piyasalar, açıklanacak işsizlik ve tüketici enflasyonu verisini takip edecek. S&P ayrıca İspanya'nın not görünümünü, Güney Kıbrıs'ın ise notunu yükseltti.
Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,39 oranında yükselişle tarihi kapanış rekorunu 9.387 puana taşıdı. Dün ayrıca Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 oranında yükseliş kaydederken, İspanya'da IBEX 35 endeksi ise yüzde 0,52 artışla 9.860 puandan kapanmıştı.
Dış ticaret açığı beklentisi 7,19 milyar dolar
Yurt içi piyasalar, küresel piyasalardan negatif ayrışmasını sürdürürken, BIST 100 endeksi analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 74.500 puanın altına kadar gerilese de günü bu seviyenin hemen üzerinde tamamladı. Analistler, bugün yurt içinde açıklanacak ekim ayı dış ticaret verilerinin takip edileceğini belirtiyor.
AA Finans'ın "Dış Ticaret Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, ekim ayında dış ticaret açığının 7,19 milyar dolar olmasını bekliyor. 15 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistler arasında en yüksek beklenti 8 milyar dolar, en düşük beklenti 5,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Öte yandan, ankete katılan ekonomistlerin beklentilerinin ortalamasına göre, ekim ayında ihracatın 12,41 milyar dolar ve ithalatın ise 19,6 milyar dolar olacağı tahmin edildi. Ankete katılan ve yıl sonu beklentisini bildiren 12 ekonomistin yıl sonu dış ticaret açığı beklentilerinin ortalaması ise 96,45 milyar dolar (Önceki: 95,15 milyar dolar) oldu.
Analistler, BIST 100 endeksinin 74.000 - 77.000 bandı içinde hareketini devam ettirdiğini ifade ederek, bugün de düşük işlem hacmi ile dar bantta dalgalı bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.00 Almanya, ekim ayı perakende satışlar
10.00 Türkiye, dış ticaret istatistikleri
12.00 Avro bölgesi, ekim ayı işsizlik
12.00 Avro bölgesi, kasım ayı TÜFE
15.30 Kanada, 3. çeyrek GSYH