Küresel piyasalar yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisi öncesinde dalgalı bir seyir izlerken, yurtiçinde tarihi zirvesine çıkan dolar kuru, tahvil ve pay piyasasında satış baskısını artırıyor.
ABD'de son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilerin altında kalmasının ardından, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasalarda dalgalı bir seyir izlendi. Dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,04 yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,39 Nasdaq endeksi yüzde 0, 23 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak dış ticaret ve haftalık işsizlik başvuruları verilerinn takip edileceğini belirtiyor.
Avrupa tarafında Yunanistan ile ilgili beirsizlikler ve yetkililerden gelen açıklamalar piyasalarda dalgalanamalara neden oluyor. Düne kadar yapılan açıklamalarla Yunanistan konusunda tarafların anlaşabileceğine ilişkin beklentiler ağırlık kazanırken, dün akşam Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıklaması kafa karışıklığına neden oldu. ECB, "kurtarma programı"na bağlılığına yönelik kaygıları gerekçe göstererek, 11 Şubat'tan itibaren bankaların Yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırdığını bildirdi.
Bu gelişme ile avro/dolar paritesi 1,15 sınırından 1,13'lere kadar geriledikten sonra 1,1340 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 değer kazanırken, bugün Merkez Bankası (BoE) kararları açıklanacak İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 değer kaybetti.
Yurtiçinde ise 2,46'yı aşarak tarihi zirvesine yükselen dolar/TL'nin tahvil ve pay piyasaları üzerindeki negatif etkisi devam ediyor. Dün gösterge tahvilin bileşik faizi yükseliş eğilimini devam ettirirken, BIST 100 endeksi ise yüzde 1,83'lük düşüşle 86.000 puanın altına geriledi.
Analistler, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi, yükselen petrol fiyatları ve döviz sepetinin yükseliş eğiliminin özellikle tahvil piyasası ve bankacılık sektörü payları üzerinde satış baskısına neden olduğunu belirtiyor. Petrol fiyatları ve döviz kurlarının seyrinin takip edileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 85.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
09.00 Almanya, aralık ayı fabrika siparişleri
14.00 İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı
14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, aralık ayı dış ticaret dengesi