Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde etkili olan satışların genel olarak kısa vadeli destek seviyeleri üzerinde karşılanması dikkati çekiyor, veri gündeminin zayıf olması nedeniyle dalgalı bir seyrin hakim olabileceği tahmin ediliyor.
ABD'de dün hisse senedi piyasasında etkili olan satışların çok güçlü olmadığı ve kısa vadeli destek seviyelerin çalıştığı görüldü. Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,21 oranında değer kaybıyla 16.419 puandan tamamladı, S&P 500 endeksi yüzde 0,05, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 0,04 oranında düşüş kaydetti. Analistler, gelecek hafta ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı öncesinde veri gündeminin bugün de zayıf olduğuna işaret ederek, teknik seviyelerin öne çıkacağını kaydediyor.
Avrupa tarafında borsalarda dün karışık bir seyir izlendi, avro/dolar paritesi cuma günü olduğu gibi yine 1,39 seviyesini test etse de üzerinde tutunamadı. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,91 oranında düşüş kaydetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 oranında değer kazandı. Almanya'da 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin dünkü yükseliş eğilimini koruyamaması ve gördüğü 1,68 seviyesinden tekrar 1,62 seviyelerine gerilemesinin hisse senedi piyasalarını alım yönünde destekleyeceğini ifade eden analistler, Almanya'da ocak ayı dış ticaret verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.
Yurtiçinde ise dün küresel piyasalara paralel olarak döviz kurlarında ve faizlerde yükseliş, hisse senedi piyasasında düşüş görüldü. Buna karşılık BIST 100 endeksinin analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 62.500 puan üzerinde tutunması ve dolar/TL'nin 2,22 seviyesinin üzerinde kalıcı olmaması dikkati çekti. Analistler, açıklanacak önemli bir veri olmaması nedeniyle iç dinamiklerin ve hisse bazlı hareketlerin öne çıkacağını tahmin ederek, BIST 100 endeksinin 62.500 ve 61.900 seviyelerinin destek, 63.400 ve 64.000 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.