Küresel piyasalarda veri takviminin zayıf olması nedeniyle hafta başından beri dar bantta dalgalı bir seyir izlenirken bugün yurtiçi piyasalar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yapacağı açıklamalara odaklandı.
ABD'de açıklanan çok önemli bir veri olmaması nedeniyle genel olarak sakin bir seyir izlendi, dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,33 oranında düşüşle 15.973 puandan tamamladı. ABD'de Cumhuriyetçiler ile Demokratların bütçe konusunda anlaştıklarını belirten analistler, bugünden itibaren veri takviminin hareketleneceğini, dolayısıyla endeksin hareket marjının artabileceğini kaydediyor. Dow Jones endeksinde 15.900 puan seviyesinin kısa vadede destek konumuna geldiğini ifade eden analistler, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının artabileceğini tahmin ediyor.
Avrupa tarafında ise dün hisse senedi piyasalarında kar satışlarının etkili olduğu görüldü, avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini devam ettirdi. Dün tahvil piyasalarında yatay bir seyir izlendi, avro/dolar paritesi gün içinde son 1,5 ayın en yükseği olan 1,3795'i gördükten sonra 1,3760 seviyelerinde dengelendi. Bugün kasım ayı TÜFE verisinin açıklanacağı Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,88 oranında düşüş kaydetti, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,04, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 oranında değer kaybetti.
Yurtiçinde dün açıklanan 3. çeyrek büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde yüzde 4,4 artmasının ardından gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9,02'ye gerilemesine karşın hisse senedi piyasasında küresel piyasalara paralel olarak sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izlendi. Bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Gaziantep'te yapacağı "Para Politikaları" konulu sunumun takip edileceğini ifade eden analistler, ayrıca açıklanacak cari işlemler açığı verisinin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Bugün saat 10.00'da açıklanacak ödemeler dengesi verilerine ilişkin olarak düzenlenen AA Finans Beklenti Anketi'ne göre ekonomistlerin cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması 2,9 milyar dolar oldu. 20 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre ekonomistlerin beklentileri en yüksek 3,6 milyar dolar ile en düşük 2,5 milyar dolar aralığında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise 60,1 milyar dolar olurken yıl sonu cari işlemler açığına ilişkin en yüksek beklenti 65 milyar dolar ve en düşük beklenti 57 milyar dolar oldu. Cari işlemler açığı eylül ayında geçen yılın aynı döneme göre yüzde 21,1 oranında artarak 2 milyar 657 milyon dolardan 3 milyar 281 milyon dolara yükselmişti.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ekim ayı ödemeler dengesi
10.00 Türkiye, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın "Para Politikaları" sunumu
21.00 ABD, kasım ayı Hazine bütçe dengesi