ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı Çalıştayı'nda, Mersin'de ele geçirilen ithal çeltiğe ilişkin soruları yanıtladı.

Mersin Serbest Bölgesi'ne getirilen çeltikte, oradaki bazı laboratuvarlarda yapılan analizlerde GDObulaşıklığının söz konusu olduğunun tespit edildiğini ifade eden Eker, daha sonra yapılan araştırmalarda bunun, pirinç üzerinde olmadığının belirlendiğini belirtti.

Eker, "Benim size Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye'de ne dünyada GDO'lu pirinçüretimi söz konusu. Bunun bu şekilde ticarete konu edilmesi söz konusu değil. Bazı araştırmalar yapılmış, doğrudur ama bunlar, böyle tohum haline getirilip, geliştirilip, satılıp, bundan pirinç üretilip dünyaya da bunun yayılması...Şu an itibariyle böyle bir şey yok. O nedenle vatandaşın endişe etmesine de gerek yok."

Bir gazetecinin "Bu ürün piyasaya dağıldı mı?" sorusu üzerine Eker, "Çeltik kabuğu ile yenmiyor" dedi.
Eker, "Bu çeltiğin hepsine el konuldu mu?" sorusunu da şöyle yanıtladı:

"İnsanların sağlığı, gıda güvenliği açısından endişe edecek bir şey yok. GDO'nun tespit edilmesi şu, çeltiğin kabuğunda laboratuvar tahlilinde bir gen tespit ediliyor. Doğru. Soyadan bulaştığı da tespit ediliyor ama 'bu pirincin içerisinde var' anlamı taşımıyor. Çünkü çeltiği kimse kabuğu ile yemiyor."
Mehdi Eker, "Pirinçlerde yok yani" diyen gazeteciye, "Yok" karşılığını verdi.